Гегић: Узето 5.000 доза крви - рекорд у историји службе

Srna
Гегић: Узето 5.000 доза крви - рекорд у историји службе

БИЈЕЉИНА- Начелник Службе за трансфузијску медицину у Бијељини Снежана Гегић истиче да је ова служба оборила рекорд у узетим дозама крви.


Током 2019. године узето је око 5.000 доза, што представља рекорд Службе од њеног постојања.

"Изузетно смо задовољни јер више доза крви од нас у Републици Српској годишње узме само бањалучки Завод /за трансфузијску медицину/. По броју јединица одмах смо иза њих, као регионални центар", наводи Гегићева за Срну.

Она указује да су успјели да, у односу на породично давалаштво, повећају проценат добровољног давалаштва.

"Из тих доза крви ми можемо створити резерве и тиме испоштовати постулат да крв чека пацијента, а не пацијент крв. Породични или замјенски даваоци су људи који дођу да дарују крв за одређеног пацијента", наглашава Гегићева.

Она објашњава да је тежња модерног и успјешног давалаштва у некој земљи да буде што приближније стоодстотном добровољном давалаштву.

"Ми смо на више од 90 одсто добровољности давања", истиче Гегићева, оцјењујући овај податак као преседан у овдашњој историји давалаштва.

У Служби за транфузију у Бијељини и ове године забиљежен је већи број првих давања крви.

Она подсјећа да је у Служби у прошлој години остварен велики број анализа и тестирања на трансмисионе болести, те хематолошких анализа за цијелу регију Семберије, Мајевице и Посавине.

Гегићева наводи да настављају модернизацију Службе, посебно када је ријеч о опремљености и наглашава да су у прошлој години добили најсавременији апарат за аутоматско одређивање крвних група давалаца.

Она напомиње да не треба дозволити хаотичност у давалаштву, при чему се дешава да се узимају велике количине, а заборавља да крв нема рок трајања само док је у човјеку.

"Када је узмемо и конзервирамо, крв има рок трајања између 35 и 42 дана, у зависности од антикоагуланса у кеси у којој је узета крв", каже она.

Када би дошло до нагомилавања једног датума, били би празни други периоди, а залихе би се истрошиле. Да до тога не би дошло, Служба ради планско узимање крви и организовање акција.

Зато се, у сарадњи са друштвима добровољних давалаца крви која гравитирају бијељинској области, договара свака акција.

Служба за трансфузију регије Бијељина има одличну сарадњу са Активом добровољних давалаца крви Рудника и термоелектране "Угљевик". Овај актив, подсјећа Гегићева, годишње традицонално има двије акције у којима се узима велика количина крви.

"Сарађујемо успјешно и са организацијом ДДДК `Здравље` из Бијељине, која, такође, два пута организује акцију", наводи она и додаје да не смије бити занемарено давалаштво актива Суво Поље, Новог Насеља Јања, те средњих школа и бројних других актива који сада имају своје термине.

Прије десет година организован је Завод на нивоу Републике Српске, који постоји у десет градова.

"Сада имамо могућност да узмемо крв тамо гдје је највећи потенцијал давалаштва, као у Семберији, а да је шаљемо гдје је највећа потрошња - у Универзитетски клинички центар у Бањалуци", рекла је Гегићева за Срну.

Посебно задовољство је када се помогне ономе коме је помоћ неопходна, истиче Гегићева, без обзира на то гдје се пацијент налази, као што је задовољство када се оствари однос поштовања и повјерења са даваоцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана