“Гастро фест” у Фочи: Домаћа храна најбољи амбасадор туризма

Радмила Ђевић
“Гастро фест” у Фочи: Домаћа храна најбољи амбасадор туризма

Фоча - Пробуђена домаћа радиност, изузетно квалитетни производи везани уз традицију и рецептуре преношене с кољена на кољено, храна за душу, употреба природних састојака, укуса и арома који утичу на сва чула, било је само дио широке гастрономске понуде коју су у петак представили пољопривредни произвођачи, пекари, рибари, планинари, пчелари са простора регије Горње Подриње и цијеле Херцеговине на 12. “Гастро фесту” у Фочи.

За 25 излагача била је то прилика да представе најбоље на једном мјесту. И то не на било каквом мјесту, већ на необичном острвцету Бриони, које је једно од посјећенијих фочанских дестинација током туристичке сезоне.

Циљ манифестације, која у Фочи траје више од деценије, је промоција гастро културе као важног дијела укупне туристичке понуде.

- Гастро туризам је веома битан сегмент туристичке понуде, а ту су и аутентични производи са нашег поднебља. Домаћа храна је најбољи амбасадор туризма Српске - рекла је директорка фочанске Туристичке организације Љепосава Ђајић.

Аутохтона храна доминирала је на штанду ресторана “Бриони”. Од домаћих производа који се узгајају на економији Казнено-поправног завода настају врхунски специјалитети. Годинама нико не одолијева њиховом свињском печењу, лијепо декорисаним и пажљиво аранжираним месним и рибљим јелима. Све то зачињено свјежим воћем и поврћем.

- Наша понуда је двострука, традиционална јела од производа са наших фарми, а ту су и сувенири и ручни радови осуђених лица који издржавају затворске казне у КПЗ Фоча. Новина су домаћи сиреви и димљена прасетина. Осим тога у плану нам је додатно уређење Бриона и обогаћивање понуде - рекао је директор КПЗ Фоча Синиша Голијанин.

Из Херцеговине у Фочу на овогодишњем сајму кулинарства стигле су смокве, висококвалитетан мед, ракија и надалеко познати сиреви мљекаре “Пађени”.

- Не можемо се похвалити са овогодишњим приносом, било је доста кишних дана, али нас ипак то није спријечило да донесемо добар мед од вријеска. Невесињски мед карактерише прво висина и стотине врста биља, које гарантују квалитет - рекао је пчелар из Невесиња Раде Радовановић.

На штандовима се нашло и пуњено прасе, телетина испод сача, дринска риба искусних фочанских риболоваца, планинарски гулаш и салате од лисичарке. Уз планинарски, посјетиоци су пробали и словачки гулаш, који су припремили чланови ЛОТ тима из Словачке.

У укусима и мирисима домаћих специјалитета који су се ширили фочанским Брионима уживала је и министар трговине и туризма Драгица Ковач.

- Сви ови произвођачи доказ су да Српска може да се похвали богатом гастро понудом која је мамац за туристе из цијелог свијета. Овај крај има богату и разноврсну гастрономску понуду што је гарант да може задовољити и најзахтјевније туристе - рекла је Ковачева.

Туристичка понуда

Фочаци “Гастро фестом” употпуњује туристичку понуду и сви представљају оно чиме дочекују туристе.

- Сваке године окупља се све више излагача из различитих крајева Српске који покажу чиме дочекују госте и по чему гости памте њихову понуду и производе, зато овакве манифестације треба његовати и промовисати - рекао је начелник Фоче Радисав Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана