Гастро фест у Бардачи: Традиција не смије да се угаси

Дејан Јовичић
Гастро фест у Бардачи: Традиција не смије да се угаси

СРБАЦ - Србачка општина већ деценијама је препознатљива по узгоју рибе и производњи пилећег меса, што су постали брендови ове локалне заједнице и та традиција не смије да се угаси, поручено је са 19. Гастро феста у Бардачи који је окупио више хиљада посјетилаца из цијеле регије.

Иако је највећи број бардачких језера исушен, а умјесто рибе већ годинама се узгаја кукуруз, бројни кулинарски мајстори такмичили су се у припремању рибљег паприкаша и на тај начин упутили апел о потреби очувања овог природног резервата.

Наташа Ракић из побједничке екипе “Шатори Ракић” из Српца каже да је пресудило њено дугогодишње искуство јер се професионално бави кувањем.

- Паприкаш сам припремала око три и по сата, а комбиновала сам шарана и сома уз бројне зачине и друге мирођије. Освајала сам бројне награде у другим општинама, али први пут у свом Српцу. Сматрам да је права штета што пропада ово природно благо, јер је била права ријеткост видјети на једном мјесту 12 језера, тако да је Бардача била позната и у међународним оквирима. Надам се да ће производња рибе једног дана поново заживјети - рекла је Ракићева. 

Међу 50 такмичарских екипа из Бањалуке, Градишке, Приједора, Лакташа, Српца и других општина и градова које су у недјељу спремале специјалитете била је и екипа “Нема живота” из Разбоја која је освојила прво мјесто у категорији пилећих јела са роштиља. Капитен екипе Јелица Малешевић каже да су другу годину заредом одушевили жири ражњићима са поврћем.

- Прошле године смо били трећи, а ове године заслужено први. Била сам главни кувар и вјерујем да је сочност пилетине коју припремам по посебном рецепту пресудила код жирија. За мене су варјача и прегача свакодневица, осморо нас је у кући, од чега је троје дјеце и сматрам да је тајна побједе управо у љубави према кувању - рекла је Малешевићева.

Међу бројним гостима “Гастро феста” био је и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је рекао да подржава идеју да се на овај начин одржи традиција рибњака који је некада овдје функционисао.

Генерални спонзор манифестације било је Министарство трговине и туризма Републике Српске, а присуствовали су и министар Денис Шулић и министарка финансија РС Зора Видовић.

Бројни садржаји

На манифестацији су одржана и такмичења у навлачењу конопца и испијању пива, а другу годину заредом приређена је и изложба олдтајмера.  Приређен је и мини-сајам домаћих производа, рукотворина и сувенира на којем су се представила удружења жена и привредна газдинства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана