Гашићева отворила новоопремљени инфо-центар на Мраковици

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић отворила је данас на Мраковици новоопремљени инфо-центар у Националном парку "Козара", наводећи да та планина, као заштићено подручје, има огроман потенцијал за привлачење не само страних туриста, већ и инвеститора.

Гашићева је рекла да су за развој планине заинтересовани бројни субјекти који имају разноврсне идеје и који могу удруженим снагама реализовати нове садржаје и привући посјетиоце.

"Новац јесте ограничавајући фактор, као и у свакој другој области, али се заједничким снагама много тога може постићи", истакла је Гашићева.

Она је нагласила да ће Министарство подржати све развојне пројекте на овом подручју.

"Много је људи који воле ову планину и који су уложили много тога, и срећни су кад се нешто добро деси", поручила је Гашићева, додавши да је кроз бројне активности у протеклом периоду примијећено да грађани Српске слабо познају капацитете Републике.

Вршилац дужности директора Националног парка "Козара" Божидар Николетић рекао је да је овај инфо-центар дуго потребан јер им је намјера да овдје представе туризам Козаре, али и свих локалних заједница које гравитирају планини.

"Наша обавеза је сада да се дамо у пуном капацитету да би посјетиоци били задовољни и дали нам позитивну оцјену", навео је Николетић и захвалио свима који су учествовали у изградњи и опремању овог објекта.

Он је додао да су мисија и циљ нове управе овог парка развој туристичких потенцијала планине, који до сада нису били довољно искориштени.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић честитао је отварање овог центра, који је неопходан свим посјетиоцима, истичући да је град Приједор поносан и на планину и на Национални парк "Козара", који је највећим дијелом на подручју овог града.

"Разговарао сам већ са руководством Парка о идејама за даљи развој туризма. Једна од њих је увођење редовне аутобуске линије Приједор-Мраковица.

Много је идеја и град жели да повећа понуду како би био већи број туриста", навео је Павловић.

Он је нагласио да је потребно да се све локалне заједнице укључе у заједничку промоцију, те да је потребно урадити једну озбиљнију и већу презентацију потенцијала овог парка који могу привући не само госте из Српске и БиХ, већ и изван ових граница.

Никола Алексић из Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске рекао је да ово министарство у цијелости подржава све активности и да су све идеје добродошле.

"Мањак је средстава усљед короне, али мислим да за ове ствари треба наћи новца да се изграђују нови садржаји и обнављају постојећи. Ми то дугујемо и нашој дјеци и према 30.000 бораца који су овдје животе дали", додао је Алексић.

Наташа Пјевић Беслаћ, из Националног парка "Козара", рекла је да се објекат састоји из едукативног и информативног дијела.

"Уређена је тематска изложба посвећена природним вриједностима парка путем које посјетиоци могу добити основне информације о флори, фауни, рељефу, шуми и заштити природе, а ту су интерактивни елементи којима ћемо анимирати најмлађе посјетиоце", каже она.

Опремање инфо-центра, који је изграђен 2012. године, реализовано је у оквиру пројекта "Вија динарика", који спроводи и суфинансира Развојни програм УН, уз финансијску помоћ УСАИД-а и Агенције за развојну сарадњу Италије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана