Гашић: Ваучери значајно допринијели позиционирању домаће туристичке понуде

Срна
Гашић: Ваучери значајно допринијели позиционирању домаће туристичке понуде

БАЊАЛУКА - Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је Срни да се пројекат издавања туристичких ваучера показао успјешним, те да је значајно допринио и бољем позиционирању домаћих туристичких потенцијала и понуде на домаћем тржишту.

Гашићева истиче да је пројекат указао и на то да грађани Српске веома мало познају туристичку понуду своје земље и свега што она нуди, те наглашава ида је опредјељење Министарства да у наредном периоду овај пројекат заживи као подршка домаћем туризму.

„Иако су на самом почетку многи били скептични према овом пројекту, број реализованих ваучера, али и привредних субјеката који су укључени, а то је 97 угоститељских објеката за смјештај и 28 туристичких агенција, као и одличне повратне информације од корисника ваучера, говоре у прилог томе колико је овај пројекат успјешан", сматра Гашићева.

 Она наводи да подаци показују да је кроз пројекат туристичких ваучера издато 46.948 ваучера вриједности од по 100 КМ за смјештај у угоститељским објектима, који послују на подручју Републике Српске.

„Интересовање наших грађана варирало је зависно од туристичке понуде домаћих дестинација, па су тако наши грађани највише туристичких ваучера искористили у бањским центрима, те смјештајним капацитетима на олимпијској планини Јахорина, у Херцеговини и Вишеграду", каже Гашићева.

Она напомиње да је овај пројекат, уз субвенционисање трошкова боравка грађана, допринио и бољем позиционирању домаћих туристичких потенцијала и понуде на домаћем тржишту.

„Због ограничења путовања у иностранство, туристичке агенције су се кроз овај пројекат окренуле продаји аранжмана унутар земље, што је до сада био риједак случај", истакла је Гашићева.

Туристичке агенције су, додаје она, до сада већином биле базиране на продају аранжмана ван земље и одвођење грађана Српске као туриста у иностранство. „Затварање ових тржишта, окренуло их је ка промоцији и осмишљавању аранжмана унутар Републике Српске и искрено се надамо да ће ову праксу и понуду задржати и након пандемије, по нормализацији стања и услова путовања, не само за домаће туристе, већ и како би повећали број туриста који посјећују Републику Српску", рекла је Гашићева.

Према њеним ријечима, Министарство је опредијељено да у наредном периоду пројекат туристичких ваучера буде креиран и да заживи, не као мјера подршке у превазилажењу тешкоћа у пословању, већ као промотивни пројекат подршке домаћем туризму.

Она је напоменула и да ће о свим наредним корацима у вези са овим и сличним пројектима јавност бити благовремено информисана.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана