Галићи из Горњих Борковића код Бањалуке фарму уздижу преданим радом

Милијана Латиновић
Галићи из Горњих Борковића код Бањалуке фарму уздижу преданим радом

Бањалука - Да се од властитог рада и труда може добро живјети, потврђује примјер породице Галић из Горњих Борковића код Бањалуке, која на својој фарми узгаја француске расе говеда "лимузин" и "шарола".

Галићи су, иако годинама настањени у Словенији, одлучили да помогну родитељима и на своме огњишту у РС 2013. године основали фарму "Таурус" са око 70 грла. Од децембра прошле године увезли су и 60 јуница француске "шароле" с циљем да производњу проширују из властитих капацитета.

Сувласник фарме Денис Галић истиче да супруга и он више брину о административним пословима на фарми, док су за узгој заслужни родитељи, који свакодневно хране грла и воде рачуна да на фарми ништа не недостаје.

- Циљ нам је да у наредном периоду добијемо властиту телад, да их не морамо увозити. Због тога смо се и одлучили за набавку јуница расе "шарола", која је препознатљива по врхунском квалитету меса - казао је Галић.

Додаје да на фарми тренутно имају око 70 бикова и 68 јунади.

Галић истиче да је у сваком послу, па тако и у овоме, љубав према ономе што радиш пресудна, а плодове свога рада очекују за двије године, када ће њихова фарма бити богатија за више десетина телади.

- За двије године имаћемо праву зараду, јер тек за девет мјесеци ћемо добити телад, а након тога је потребно још пола године да се она припреме за тов. Након тога слиједи десет мјесеци товљења, како би телад била спремна за продају - рекао је Галић.

Храну за стоку обезбјеђују сами, а велики проблем им је, како каже, недостатак обрадивих површина.

- Обрађујемо око 400 дунума земље. Од тога, 80 дунума је у нашем власништву, а остало све под закупом - казао је Галић и додао да на пољопривредним парцелама узгајају кукуруз и друге житарице неопходне за прављење силаже за исхрану стоке. 

О здрављу стоке на фарми "Таурус" брине ветеринар, а током сезоне када се припрема храна за стоку, Галићи ангажују и неколико сезонских радника како би силажа на вријеме била спремна за зиму.

Подстицаји

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да право на премију за утовљену јунад имају корисници подстицаја који су утовили најмање десет грла у току године и који пријаве почетак това Агенцији за аграрна плаћања.

- Право на премију могу остварити корисници подстицаја за јунад који остваре минималан прираст од 320 килограма по грлу са најмање 200 дана у тову, те ако грло није старије од 24 мјесеца - навели су у Министарству и додали да се захтјев за ову врсту подстицаја подноси најкасније до 30. новембра текуће године. Максималан износ премије који корисник подстицаја може остварити за ову врсту подстицаја у текућој години је 100.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана