Гачанин Слободан Гутовић прошао пут од пацијента до терапеута: Хиџама најбољи детокс организма

Милош Васиљевић
Гачанин Слободан Гутовић прошао пут од пацијента до терапеута: Хиџама најбољи детокс организма

БАЊАЛУКА - Гачанин Слободан Гутовић први је хиџама терапеут у Српској, професионално се усавршавао у Бањалуци па је, уз остале терапеутске третмане, препознатљив као један од најбољих у својој бранши на нашим просторима, због чега је чест гост на едукацијама широм региона.

Са хиџамом се први пут сусрео као пацијент и увјерио се у њену ефикасност, па је то и био један од разлога што се заинтересовао за тај метод, а затим је отишао и на едукацију.

Ријеч је о алтернативном медицинском поступку који обезбјеђује детоксикацију организма, а може се користити у терапији код одређених здравствених проблема, изводи се зарезивањем и вакуум пумпама на жељеним мјестима. Гутовић за “Глас Српске” каже да се овим третманом уклањају заостале лимфе и биолошки отпад из организма.

- Моји пацијенти су и млађа и старија популација, жене и мушкарци, мада су то најчешће спортисти, јер највише воде рачуна о свом тијелу, али и здрављу. Сам третман побољшава проток крви у периферној циркулацији бољом исхраном ткива, а нервни завршеци се ослобађају притиска. Све то доводи до нестанка или значајног смањења тегоба због којих се пацијенти јављају - рекао је Гутовић и додао да овај метод лијечи више од 100 врста болести.

Препорука је да се третман хиџаме спроводи два пута годишње, али у случају одређених тегоба број потребних третмана одређује хиџама терапеут. Прије прве терапије неки пацијенти имају страх, али Гутовић каже да за то нема разлога.

- Третман није болан, мада већина људи који нису били у контакту са оваквом врстом терапије имају предрасуду. Кожа коју благо зарезујемо, свега један до два милиметра, се претходно излаже вакууму, што анестезира нервне завршетке датог подручја - додаје Гутовић.

Основни разлог за извођење хиџаме је детокс организма, али и тегобе здравствене природе.

- Људи се често јављају због бола у леђима, проблема са вратном кичмом, напетости мишића, главобоље, мигрене, алергија, хипертензије, повишене масноће у крви, умора, поспаности, слабљења имунитета, несанице, као и лоше концентрације - рекао је он и додао да на третман не смију само особе са хемофилијом и уграђеним стентовима.

На основу његовог десетогодишњег искуства и хиљаде третмана, наглашава да је ова терапија безбједна, те да се након ње пацијенти осјећају препорођено.

- Бољи проток крви у периферној циркулацији, боља исхрана ткива, те ослобађање нервних завршетака од притиска у великој мјери доприносе ослобађању од бола -  рекао је Гутовић.

Прије третмана, каже Гутовић, потребно је урадити детаљну припрему пацијента.

- Два дана прије и два дана након третмана не треба конзумирати млијеко, млијечне производе и масну храну. Такође, након извођења третман потребно је избјегавати тежу физичку активност. То је препорука - јасан је Гутовић.

Осим пацијената из Српске, на врата његовог “Физио центра” често покуцају и људи из Црне Горе, Србије, али и Хрватске.

Популарност

Хиџама је све популарнија па је тако Слободан Гутовић, на позив ОМТ академије из Лондона, био предавач у Београду, али и у већини градова БиХ.

- Све више младих људи, посебно физиотерапеута, жели да се усаврши за хиџама терапеута. Био сам недавно и у Травнику, Сарајеву и Зеници, али и Бањалуци, гдје је предавање било изузетно посјећено - рекао је Гутовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана