Гачанин Глигор Кошутић бриљира у атлетским дисциплинама: Љубав према краљици спортова јача од препрека

Милош Васиљевић
Гачанин Глигор Кошутић бриљира у атлетским дисциплинама: Љубав према краљици спортова јача од препрека

ГАЦКО - Иако Гацко нема ни атлетски клуб, нити стазу, као ни адекватне реквизите професор физичког из овог херцеговачког градића Глигор Кошутић није дозволио да то буде препрека постизању запажених резултата у краљици спортова на међународним такмичењима.

То је показао и протеклог викенда освојивши четири медаље на Балканском дворанском првенству за ветеране у атлетици, које је одржано у Новом Месту. Овај узорни спортиста и просвјетни радник, у јакој конкуренцији такмичара из 12 балканских земаља, наступио је у категорији од 45 до 50 година, под заставом Србије и окитио се медаљама у дисциплинама: бацање кугле, диска, копља и кладива, а у свакој је освојио сребрну медаљу.

- Био сам близу да се окитим и златном медаљом у дисциплинама кугла и диск. Распон година био је кључан, јер је такмичар из Турске био неколико година млађи од мене, па му је то ишло наруку. Свакако сам презадовољан и то је велико искуство за мене - истакао је Кошутић.

Добри резултати и медаље долазе упркос лошим условима за тренирање, због којих су поједини талентовани спортисти приморани да путују у требињски атлетски клуб.

Кошутић каже да се деценијама прича о формирању атлетског клуба у Гацком који би знатно олакшао тамошњим спортистима јер би им био база за тренирање, али и подстрек надолазећим генерацијама које се опредијеле за тај спорт. Овај врсни спортиста прича да тренинге импровизује на помоћном фудбалском стадиону. 

- Ни кладиво нисам имао, па сам морао и с тим да експериментишем. Немам много избора, али љубав ка здравом начину живота, спорту и атлетици јача је од било каквих недостатака. Гацко је идеално за атлетику, посебно за бацачке дисциплине. Тако је било и у прошлости када су многи који вуку коријене из наше општине направили озбиљне каријере и запажене резултате - казао је Кошутић.

Краљица спортова, са добрим условима или без њих, свакако је свакодневица овом спортском раднику и омиљеном професору СШЦ “Перо Слијепчевић” у Гацку који на најбољи начин промовише своју локалну заједницу.

Кошутић је и велики заљубљеник у фудбал, а дуго година био је активан и у каратеу, док је највећи печат оставио у кик-боксу гдје је прије шест година, у ветеранској конкуренцији, био трећи на првенству Европе, а други на Балканском купу.

Као просвјетног радника брине га све слабија заинтересованост средњошколаца за спорт. Потребна су многа одрицања, а Кошутић истиче да неки од њих на то нису спремни.

- Дјеца су често лијена, не показују афинитет према спорту, али наравно има и изузетака. Малим олимпијским играма приступају озбиљно, јер након регионалног долази и републичко такмичење, па ту је заинтересованост већа - додао је Кошутић који се спрема за Балканско првенство на отвореном за ветеране у Грчкој, као и државна такмичења на отвореном у вишебоју и десетобоју.

Син шахиста

У здравом тијелу здрав дух мото је породице Кошутић. Да је спорт у њиховим венама потврђује и Глигоров син Чедомир. Он је, наиме, члан Шаховског клуба “Младост” и један од најперспективнијих шахиста у Српској у конкуренцији млађих пионира. Остварио је запажене резултате како у лиги Старе Херцеговине, тако и на републичком нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана