Фудбалер Стојан Чекић: Најдражи аплаузи у родном крају

Дејан Јовичић
Фудбалер Стојан Чекић: Најдражи аплаузи у родном крају

СРБАЦ - Холандија је земља у којој градим фудбалску каријеру и у којој сам стекао материјалну сигурност и бројне пријатеље, али ништа се не може мјерити са љубављу коју гајим према Српцу и Републици Српској.

Ово су ријечи 26-годишњег Стојана Чекића из Горње Лепенице, који игра у петом рангу такмичења у Холандији и најбољи је стријелац свог клуба Алфенсе Бојс у полусезони са 16 погодака. Овај младић каже да је имао прилику да игра на великим стадионима пред бројном публиком, али да су му дражи аплаузи мјештана из родног села када дође кући на одмор и заигра на сеоским турнирима. Додаје да Холандија за њега није “обећана земља” већ само успутна станица до повратка у завичај.

- Услови рада у клубу су одлични и много се улаже у инфраструктуру, а официјелни партнер нам је један од најбољих холандских клубова Фејенорд. Пронашао сам овдје срећу, јер се много придаје пажње раду са младима, а ја бих волио да једног дана будем тренер у омладинској школи. Кад се пензионишем, волио бих да на сличан начин помажем фудбалским талентима у Српцу - рекао је Стојан, који иза себе има богато искуство и више признања за најбољег стријелца.

Пет година је играо у Њемачкој, а своје прве фудбалске кораке направио је у Црвеној земљи из Нове Веси и србачкој Слоги. Током каријере је имао и тежак прелом ноге, али никада се није предавао.

- Дајем све од себе на званичним утакмицама, али истинске емоције се осјете тек онда када дођем у родно село и заиграм са пријатељима на мјесним турнирима. Знало се десити да усред припрема дођем на неколико дана да видим породицу и пријатеље и вратим се назад. Зов отаџбине је јачи од свега - каже Стојан.

То је потврдио и прије неколико дана, када је од Организационог одбора Избора спортисте године општине Србац добио позив да дође да прими посебно признање за афирмацију Српца у свијету и остварене резултате у фудбалу.

- Нисам вјеровао кад сам чуо да ћу бити награђен. Да сам добио признање у Холандији не бих се тако обрадовао. Нисам се двоумио и ухватио сам први лет да дођем у Србац и примим захвалницу, а већ након два дана сам поново био на фудбалском терену. Уоквирићу ово признање, које ће у мојој кући имати посебно мјесто - емотиван је Стојан.

Прије неколико мјесеци је упловио у брачне воде са Мајом, која је такође поријеклом из ових крајева, а гдје ћа га пут даље водити прије него што се поново скраси у родном граду, још је непознато.

- Добио сам позив из једног белгијског клуба, али за сада нећу напуштати драге људе у Холандији, јер би ми било тешко, као када сам одлазио из родне куће трбухом за крухом. Али волим да путујем и био сам почетком године са клубом у Мароку, гдје смо упознавали њихов начин фудбалског рада. Свако путовање за мене је ново искуство, желим да нешто научим и тако се једног дана остварим као тренер - истиче Стојан.

Опрема

Да не заборавља своје коријене Стојан Чекић показао је и донацијама. Србачкој Слоги раније је поклонио спортски бицикл, девет лопти, опрему за трчање, чарапе, копачке и голманске рукавице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана