Фотографије Челинчанина Владимира Тадића у финалном избору за нови календар Свјетске метеоролошке организације ФОТО

Данијела Бајић
Фотографије Челинчанина Владимира Тадића у финалном избору за нови календар Свјетске метеоролошке организације ФОТО

ЧЕЛИНАЦ - Крајишка поља, Бобијашко око, Хајдучка врата, дивљи коњи крај Ливна само су неке у мору природних атракција које је уз помоћ апарата и оштрог ока забиљежио Владимир Тадић из Челинца, а који се посебно може похвалити фотографијама планина Височице и Влашића које су ове године ушле у финални избор за календар Свјетске метеоролошке организације.

Фотографије овог тридесетдеветогодишњака, који је напустио посао машинског инжењера и посветио се фотографисању крајолика, три године заредом красиле су календар Свјетске метеоролошке организације, а уколико буду изабране и на овом конкурсу природа нашег подручја уљепшаће и календар за наредну годину.

Конкурсом се траже, започиње причу за “Глас Српске” Тадић, квалитетне фотографије које приказују снагу и утицај времена на околину и екологију.

- Једна од мојих фотографија, која се нашла међу 75 које су ушле у финални избор за календар за 2024. годину, направљена је мобилним телефоном због чега је посебно занимљива. Ријеч је о фотографији на којој је приказана планина Влашић, а коју сам направио приликом планинарења - испричао је Тадић.

Влашић у ужем кругу за избор календара WMO 2024

Додао је да друга фотографија приказује дивни призор на планини Височица, а направљена је за вријеме школе скијања.

Тадић, који се годинама бави планинарењем, фотографисању се посветио прије осам година, а као најдражу фотографију издвојио је ону коју је направио у Босанском Грахову, а која је красила календар Свјетске метеоролошке организације за прошлу годину.

- У питању је крај који је доста запостављен и много ми значи што је та моја фотографија постала позната у цијелом свијету. С друге стране, Црвене стијене са Романије су ми занимљиве са туристичке стране. Та фотографија са Романије је своје мјесто нашла у календару за ову годину - поносно је казао Тадић, који уређује страницу “Свјетлопис” на друштвеним мрежама гдје објављује фотографије које промовишу љепоте Републике Српске и БиХ.

По узору на Свјетску метеоролошку организацију, Тадић је урадио и свој календар за ову годину са мотивима из наших крајева.

- Све ово доноси публицитет односно могућност да проширим сарадњу, јер овдје нема пуно људи и организација са којима могу да сарађујем. Углавном до сада сам радио са организацијама попут туристичких и еколошких - испричао је Тадић, који је за своје радове награђиван више пута.

Влашић, Златна медаља на фотографском конкурсу "Само једна готографија"', Пољсла

Међу признањима, које је до сада добио, Тадић је посебно издвојио прво мјесто у категорији крајолика са фотографијом села Медна код Мркоњић Града на конкурсу који је расписао “National Geographic”.

- Награде сам добио и за фотографије крашког феномена подно планине Грмеч, Бобијашко око и Гламочког поља - рекао је Тадић, коме свако ново признање даје вјетар у леђа да се још више посвети фотографисању и буде што бољи.

Височица у ужем кругу избора за календар WMO 2024

С обзиром на то да се на његовим фотографије често налазе крајолици из Крајине, Тадић открива да то и није случајно, јер је родом из мјеста Лушци Паланка код Санског Моста, тако да је одрастао поред Бобијашког ока.

Гласање

Из Хидрометеоролошког завода РС истакли су да је поред фотографија Владимира Тадића, у финални избор за календар за 2024. годину ушла у фотографија Бошка Хргића из Прњавора којом је приказао олујно невријеме изнад овог града.

Како би се међу 13 побједничких нашле и фотографије Тадића и Хргића, заљубљеници у природу могу да гласају путем “Фејсбука” и “Флицкр” налога Свјетске метеоролошке организације до 18. септембра.

Челинац дјечак, Златна медаља на фотографском конкурсу "Кокино", Сјеверна Македонија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана