Формирана нова власт у Сребреници

Крстина Ћирковић
Формирана нова власт у Сребреници

Сребреница - Већину у Скупштини општине Сребреница убудуће ће чинити Савез СДА-Странка за БиХ и СНСД као двије најјаче групације чиме је ријешена политичка криза узрокована распадом досадашње већине у парламенту.

Предсједници општинских одбора СНСД-а и СДА-а Радомир Павловић и Хамдија Фејзић потписали су коалициони споразум о заједничком дјеловању СНСД-а и Савеза СДА-СБиХ у Скупштини општине Сребреница. Новоформирани блок има 13 од 23 одборника у сребреничкој скупштини и подржаће начелника општине Ћамила Дураковића. Формирањем нове скупштинске већине престала је да постоји платформа према којој је у власти било свих седам политичких субјеката који имају одборнике и представник националних мањина Мухарем Хакић.

- СНСД и СДА су легитимни представници српског и бошњачког народа с обзиром на то да у Скупштини општине имају највећи број одборника. Нови споразум се заснива на расподјели власти на бази изборних резултата, политици договора и дијалогу - рекао је Павловић.

Он је истакао да ће приоритет бити стварање услова за запошљавање у привреди и пољопривреди.

- Уз партнерски однос с начелником општине рјешаваћемо сва  питања која су важна за будућност Сребренице и њених становника. Идуће седмице дефинисаћемо посебним актом принципе политичког дјеловања и расподјелу позиција - казао је Павловић најавивши и доношење новог општинског статута.

Дураковић је казао да је прихватио партнерски однос који су понудиле двије највеће политичке партије у скупштини.

- Подржаћу и евентуалне персоналне промјене у општинским ресорима и јавним установама и предузећима. Нови коалициони партнери прихватили су мој приједлог да замјеник начелника општине остане Биљана Ракић, која је на ту функцију именована као кадар СДС-а - рекао је Дураковић.

Предсједник Општинског одбора СДС-а и Клуба одборника те странке у Скупштини општине Сребреница Момчило Цвјетиновић оцијенио је да је коалициони споразум између СНСД-а и Савеза СДА-СБиХ довео у питање српске националне интересе.

- СНСД ће уступити Бошњацима мјесто начелника одјељења за финансије и директора обданишта "Полетарац". Та мјеста им не припадају према изборним резултатима и платформи коју смо потписали послије прошлих локалних избора. Ствара се лоша клима међу српским партијама пред локалне изборе што би могло негативно утицати на договор о заједничком кандидату за начелника општине - рекао је Цвјетиновић.

Споразумом Савеза СДА-СББ и СНСД-а дефинисано је да су отворени за сарадњу и са другим политичким партијама које уважавају нову скупштинску већину. Наведено је да ће расподјела власти између блокова бити обављена на принципу изборних резултата као што је и раније договорено платформом уз могућност прерасподјеле неких позиција између коалиционих партнера.

Однос снага у сребреничком парламенту

7 - Савез СДА-Странка за БиХ

6 - СНСД

3 - СДС

2 - СДП

2 - СББ

1 - ДНС

1 - СНС

1 - националне мањине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана