Фондација Dogs Trust: Спријечити поновну појаву и ширење бјеснила

Д. Б.
Фондација Dogs Trust: Спријечити поновну појаву и ширење бјеснила

БАЊАЛУКА - У циљу превенције, сузбијања и искорјењивања бјеснила, Фондација Dogs Trust позива одговорне власти да што прије успоставе законски систем те да почну систематски и досљедно проводити све мјере, посебно стерилизацију и вакцинацију паса.

Ова фондација, која већ дуги низ година активно подржава пројекат Mission Rabies који широм свијета ради на превенцији ширења и искорјењивању бјеснила, уз бесплатну стерилизацију и означавање паса, финансирала је и вакцинацију против бјеснила.

До сада је у оквиру свог програма против бјеснила вакцинисано скоро 85.000 паса чиме је Dogs Trust подршка значајно допринијела смањењу ризика ширења и могућност ескалације ове опасне зоонозе међу популацијом паса, штитећи тако и цијелу заједницу.

- Само у Сарајевско-зворничкој регији гдје се недавно и појавио случај бјеснила, је од октобра 2016. године, када је Dogs Trust започела са подршком овој регији, кроз програм стерилизације против бјеснила вакцинисано скоро 7.500 паса, од чега 6.600 напуштених. Зато није случајно да се бјеснило појавило баш код власничког, ловачког пса, јер се нажалост ова популација тешко одлучује да своје псе обради у овом програму – истакли су у Фондацији.

Додали су да би систем за управљање популацијом паса oбезбиједио континуирано спровођење свих законом прописаних мјера, па и вакцинације, као и помогао, не само да се ријеши проблем напуштених паса, већ и да се спријечи поновна појава и ширење бјеснила.

- У циљу заштите свог особља и партнера и сагледавања укупне ситуације након појаве овог случаја, Фондација је привремено суспендовала своје кампање стерилизације у овој регији, а свима који су учествовале у овом програму од почетка свог дјеловања у БиХ обезбиједила могућност бесплатне превентивне вакцинације против бјеснила. Још једном позивамо и особље свих ветеринарских станица, посебно у овој регији, да се, ако то већ нису урадили, што прије вакцинишу – казали су у Фондацији.

Иако су кампање стерилизације у овој регији привремено заустављене, нагласили су да је Фондација на захтјев локалних власти спремна помоћи у интензивирању вакцинације паса против бјеснила.

- Након што  надлежне институције проведу све законом прописане мјере, те када се осигурају законски и сигурносни предувјети за безбједно спровођење кампања стерилизације паса, Догс Труст ће поново покренути програм стерилизације паса и у овој регији – рекли су у Фондацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана