Фонд солидарности: Све већи број захтјева, ове године финансирано лијечење за 144 дјеце

срна
Foto: гс

БАЊАЛУКА- Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству у овој години је финансирао лијечење и дијагностику за 144 дјеце, а прошле године за 107.

У овом фонду Срни су рекли да је до сада у овој години одобрено 187 рјешења, јер су поједина лијечења продужавана више пута.

Трошкови Фонда солидарности за лијечење и дијагностику дјеце у иностранству у овој години износили су 5,7 милиона КМ, а тренутно се на лијечењу у иностранству налази деветоро дјеце, док 20 редовно иде на контроле, додатне интервенције и слично.

„Нажалост, из године у годину примамо све више захтјева за лијечење дјеце у иностранству, те је у овој години већ до сада на лијечење упућено знатно више дјеце него у цијелој прошлој години“, напоменули су у Фонду.

Од 2018. године, од када је почео са радом Фонд солидарности, укупно је одобрено 508 рјешења и то за 324 дјетета, а за трошкове лијечења одобрено је више од 16 милиона КМ.

Захваљујући раду Фонда солидарности и дјеца са најтежим дијагнозама чије лијечење кошта и по неколико милиона марака добили су шансу да се лијече.

Као примјер из Фонда су навели да је за лијечење само једног дјетета обољелог од ријетке болести, које траје у континуитету посљедње три године, до сада је издвојено скоро три милиона КМ, а само у овој години за лијечење овог дјетета издвојено је око 1,1 милион КМ, што је и најскупље лијечење у овој години.

Са циљем да дјеци и родитељима осим финансијске пружи и моралну подршку, Фонд је организовао бројне активности.

„Осим плишаних меда које захваљујући донацији 'Ротари клуба' из Бањалуке поклањамо малишанима који одлазе на лијечење у иностранство, Фонд солидарности је успоставио сарадњу и са Друштвом психолога Републике Српске с циљем пружања стручне помоћи породицама дјеце која морају да се лијече у иностранству“, напоменули су у Фонду.

Психолози су на располагању свим родитељима, а ове услуге пружају бесплатно.

Један од основних циљева оснивања Фонда био је и да престане потреба да се средства за лијечење дјеце у иностранству прикупљају путем хуманитарних акција.

„Сматрамо да је тај циљ и постигнут и да је Република Српска системски ријешила проблем лијечења дјеце у иностранству, а хуманитарне акције за лијечење дјеце су сведене само на спорадичне и све ријеђе случајеве, што није случај у земљама нашег региона“, рекли су у Фонду.

У финансирању Фонда учествује цјелокупно друштво, а највећи допринос дају радници који, уколико то желе, сваки мјесец од своје плате издвајају 0,25 одсто за финансирање лијечења дјеце.

Осим нето плате запослених, извори финансирања Фонда солидарности су и буџети локалних заједница и буџет Републике Српске, пет одсто од куповине службених возила јавних предузећа, установа, институција, изузев Министарства унутрашњих послова Српске и здравствених установа, те донације.

Када је ријеч о приходима Фонда солидарности од локалних заједница, они се крећу у оквиру планираних, па је у овој години, тачније до краја октобра, приход Фонда по овом основу износио око 110.000 КМ.

Тренутно се на рачунима Фонда налази 12.347.560 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана