Фонд солидарности србачке Борачке организације: Топли дом и стадо обећавају бољи живот

Дејан Јовичић
Фонд солидарности србачке Борачке организације: Топли дом и стадо обећавају бољи живот

СРБАЦ - Уручењем грађевинског материјала, столарије и бијеле технике демобилисаном борцу Драгутину Гвоздићу из Ножичког код Српца почела је реализација другог програма стамбеног збрињавања Фонда солидарности Борачке организације општине Србац.

 Гвоздићу је уручен материјал за реновирање купатила, врата и веш-машина, а сличну донацију добиће још 21 борац. Њима ће бити реновиране породичне куће и пружена подршка у заснивању пољопривредне производње и одласцима на бањско-климатско лијечење.

- Помоћ ми је дошла у право вријеме јер је кућа прилично дотрајала, а купатило је нарочито било у лошем стању. Живим скромно и немам довољно новца да сам сносим трошкове, а и здравље ми је озбиљно нарушено - рекао је Гвоздић.

Предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан каже да је у склопу првог програма стамбеног збрињавања изграђено пет нових и адаптирано 17 кућа демобилисаних бораца који су чланови ове организације.

- Фонд је оправдао постојање јер смо помогли многим нашим саборцима да ријеше животну егзистенцију. За реализацију 22 акције утрошили смо 53.107 КМ. Сви рачуни су плаћени на вријеме и немамо никаквих обавеза према добављачима - рекао је Плотан.

Основна средства су прикупљена од чланарина које су плаћали чланови Борачке организације Србац у износу од шест КМ, а помоћ су пружили и Влада Републике Српске, кабинет предсједника Републике Српске, Борачка организација РС, Српска православна црква и бројна јавна и приватна предузећа и физичка лица из Српске и дијаспоре.

Једну од већих личних донација, у износу од 10.000 КМ, прије два мјесеца уплатила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић, која је на овај начин честитала србачким борцима тридесету годишњицу од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

- Имамо довољно средстава на рачуну за почетак другог програма, али за наставак ће нам бити потребна већа подршка па позивам све донаторе који су у могућности да нам помогну - рекао је Плотан и додао да се средства могу уплатити на жиро рачун Фонда, на број 567-353-27000041-19.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Србац Драган Алексић рекао је да ће и овог пута помоћ добити по један члан из сваке мјесне борачке организације како би равномјерно обухватили све дијелове општине.

- Трудићемо се да рјешавамо и друге захтјеве, нарочито када је ријеч о развоју пољопривредне производње. Четири борца: Гавро Лепир из Бајинаца, Јован Станчић из Каоца, Драган Митровић из Пријебљега и Драго Вученовић из Влакнице добили су основно матично стадо оваца укупне вриједности око 6.000 марака. Циљ је да његовим ширењем обезбиједе додатне приходе домаћинству, што је добило подршку Фонда - рекао је Алексић и додао да ће три борца добити помоћ за набавку пластеника.

Он додаје да уз помоћ општине Србац редовно уручују прехрамбене и хигијенске пакете својим члановима током највећих вјерских празника.

- Помажемо нашим члановима уочи Божића и Васкрса, а однедавно, у склопу прославе Бајрама, уручујемо новчане донације и нашим члановима муслиманске вјероисповијести који су се борили као припадници Војске Републике Српске, по чему смо јединствени међу свим борачким организацијама - истакао је Алексић.

Општинско признање

Фонд солидарности србачке Борачке организације за свој хуманитарни рад и побољшање положаја борачких категорија добиће и једно од највећих општинских признања. Захвалница општине Србац биће уручена 13. октобра на свечаној академији поводом Дана и крсне славе општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана