Фонд солидарности РС рефундира паре општинама

Д. Д.
Фонд солидарности РС рефундира паре општинама

Станари - Предсједништво Савеза општина и градова РС усвојило је у петак у Станарима критеријуме за расподјелу накнаде за дио трошкова које су локалне заједнице имале током и непосредно након прошлогодишњих поплава, а рефундираће их Фонд солидарности за обнову РС.

Критеријуми за расподјелу новца односе се на исхрану, гориво, одвоз смећа, дезинфекцију и друге трошкове који су били неопходни за спречавање заразних болести.

- У ком проценту ћемо моћи надокнадити трошкове видјећемо на сједници Управног одбора Фонда солидарности. Општине и градови су до сада предложили за рефундирање 14 милиона КМ, али постоје ставке, које према мишљењу Савеза, не треба признавати - изјавио је предсједник Савеза општина и градова Мићо Мићић.

Начелници 17 неразвијених и изразито неразвијених општина одлучили су да туже РС тврдећи да су оштећене на основу подјеле прихода од ПДВ-а у складу са бројем становника.

- Солидарно смо ангажовали адвокатску кућу и очекујемо повољан исход процеса. Поново смо апеловали да се покуша наћи рјешење повећањем гранта према изразито неразвијеним општинама - изјавио је начелник Петрова Озрен Петковић.

Мићић је казао да је тужба преурањена и да се активности требају предузети након објављивања званичних резултата пописа становништва. Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић најавила је да ће бити донесени нови закони о локалној самоуправи и радним односима у јединицама локалне самоуправе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана