Фочански ватрогасци: редовно провјеравати и мијењати инсталације за плинску боцу

Срна
Foto: Илустрација

ФОЧА- Недавни случај експлозије гаса у једном стану у Фочи, када је јака детонација избила прозоре и врата, још једна је опомена да домаћинства која користе плинске боце треба да њима веома опрезно рукују, упозорили су фочански ватрогасци и савјетовали да се редовно провјеравају и мијењају инсталације на боцама.

Према наводима ватрогасаца, у кухињи је експлодирао гас након што је, да ли због непажње власника или неисправних инсталација, исцурио из боце. Право је чудо, кажу, да жена која је највјероватније активирала експлозију у намјери да упали шпорет на гас, не знајући да је просторија испуњена опасном смјесом, није теже повријеђена већ је задобила блаже опекотине.

"Када смо ушли у стан, страхота је било погледати - прозори са обје стране стана и балконска врата избијени, летјели су 20 до 30 метара од зграде, као да је бомба експлодирала. Срећа да станари нису више повријеђени, односно да нису страдали", испричао је командир Територијалне ватрогасне јединице (ТВЈ) Радојица Малиш.

Он је навео да усљед цурења гаса лако долази до експлозије и да у затвореној просторији, ако се осјети, чак ни свјетло не треба палити, јер и то може бити окидач. "Треба одмах провјетрити просторију. Смјеса гаса и ваздуха је експлозивна, при најмањој искри долази до експлозије", упозорава Малиш. Узрок цурења гаса је је најчешће неисправна инсталација, а Малиш је појаснио да то може бити ако је неисправан вентил или цријево које води од боце према гријном тијелу, а може се десити да дође до цурења ако вентил није довољно заврнут.

Старјешина фочанских ватрогасаца савјетује да плинске боце, прије свега, треба набављати од реномираних и сертификованих произвођача и дистрибутера. "И тада морамо водити рачуна при инсталацији боце да ли су вентили и спојеви довољно заптивени да не би дошло до цурења. То се може провјерити сапуницом - намаже се вентил сапуницом и ако се појаве мјехурићи значи да цури, а може се и по мирису осјетити. У том случају просторију треба провјетрити, а плинску боцу одмах избацити вани и вратити је дистрибутеру код којег је набављена", нагласио је Малиш.

Он је додао да произвођачи, који обављају пуњење боца, раде контролу сваке боце унутар предузећа, а постоји и контрола републичког инспектората, тако да само испитане боце иду у продају. "Ако дође до пожара, гаси се прахом, односно С апаратима и апаратима са угљен диоксидом. Уколико је могуће, препоручљиво је, посебно за старије особе, да се гријна тијела са плинском боцом држе на тераси или вани јер постоји могућност да цури", рекао је старјешина фочанске ТВЈ.

Много рјеђе долази до експлозије саме боце јер, појашњава Малиш, на њој постоји неповратни вентил који спречава да топлота уђе у боцу. "Експлозију боце може изазвати јак спољни извор топлоте, а боца се тада посипа, односно расхлађује водом, обавезно са дистанце, из заклона", додао је Малиш. Чедомир Бурило, секретар и руководилац акције гашења пожара у фочанском Добровољном ватрогасном друштву наводи да је гас, односно течни нафтни гас, веома запаљив, без боје и мириса, али му се, због примјене у домаћинствима, додаје адитив да би се по јаком мирису лако осјетио у случају да исцури из боце.

Он је указао на то да се боце морају тестирати сваких пет година, а инсталација до боце се мора мијењати сваке двије године. За боце које су присутне на нашем тржишту, Бурило каже да су углавном атестиране, а да би то препознали боца на себи мора да има декларацију. Он је констатовао да у Фочи не постоји овлашћени сервисер, односно неко стручан за прикључивање плинских боца и контролу и замјену инсталације, тако да то углавном раде лица која сама и купе боцу, што је проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана