Фочанска »Вучица« лавовски помаже угрожене

Радмила Ђевић
Фочанска »Вучица« лавовски помаже угрожене

Фоча - Ријетко нам се укаже прилика за велика дјела, али свијет је пун прилика да учинимо мала и хумана дјела, поручује двадесетогодишња фочанска "вучица" Јелена Симовић, која је проглашена за најбољег волонтера у РС.

Амбасадор хуманости у свој волонтерски дневник током ове године уписала је више од 1.500 радних сати проведених на терену широм БиХ у спасилачким акцијама и пружању помоћи угроженима. Њено доброчинство препознала је Влада РС и протекле седмице, поводом Међународног дана волонтера, од Министарства породице, омладине и спорта добила је медаљу за волонтера године.

Ова храбра дјевојка, која је и државна првакиња у слободном пењању, волонтеризам је завољела још као основац. Активно је волонтирала у фочанском Удружењу дјеце и омладине са посебним потребама "Трачак наде", општинској организацији Црвеног крста, а значајан стаж спасиоца биљежи у Спасилачком клубу "Волф" и Горској служби спасавања Фоча.

- Бити волонтер значи бити човјек. Нема те ситуације у којима не можемо и немамо када да будемо људи. Награда која ми је додијељена само је подстицај за наставак моје мисије. Могу само да будем још боља у ономе што радим, јер када другом помогнете тада знате да испуњавате једну од најважнијих друштвених заповијести - каже Симовићева.

У пружању руке спаса и помоћи Симовићевој стиже подршка од фочанских "вукова" са којима се истакла у бројним спасилачким акцијама, па су је многи прозвали Вучица. Њихово спасавање угроженог становништва широм БиХ током поплава остаје заувијек упамћено. Док су њени другари 2014. године славили матуру, она је отишла да спасава поплављено становништво. Умјесто свечане тоалете, Вучица је са собом понијела ронилачку и зимску опрему.

Учествовала је у евакуацији болесних особа из завијаних села, трагала за несталим код Вишеграда и Калиновика, спасавала пет чешких туриста залуталих и промрзлих на 2.400 метара надморске висине.

Подршку јој пружа и породица, а уз њу је стала и цијела локална заједница. Неуморна Фочанка, која је до сада више пута положила испите хуманости, слободно вријеме проводи освајајући планинске масиве широм Европе. Планира да ускоро покори и један од највиших и најхладнијих планинских врхова Европе, руски Елбрус, надморске висине 5.642 метра.

- Оно што је највећи изазов јесте то што се температура на Елбрусу спусти чак и до минус 40, али снаге и воље коју црпим из људске топлине, неће недостајати у освајању циља - самоувјерена је она.

Асоцијације младих

Промоција волонтеризма главна је активност и фочанске Асоцијације младих, за шта су добили признања од Министарства породице, омладине и спорта РС. Недостатак просторија за рад није их спријечио да спроведу бројне волонтерске акције. Акција чишћења НП "Сутјеска", прикупљање помоћи за угрожене, као и организација спортских турнира само су неке од њих.

- Поносни смо што смо Фочу уцртали у мапу друштвено одговорних градова. Иако немамо просторије за рад, као ни редовне изворе финансирања, умјесто оправдања, одлучили смо се да дјелујемо, што нам је императив за наредни период - рекао је члан Асоцијације младих Александар Видојевић.

Неке од акција у којима је учествовала Јелена Симовић

- Спасавала поплављено становништво

- Евакуисала мјештане из завијаних села

- Трагала за несталим код Вишеграда и Калиновика

- Спасавала петоро промрзлих чешких туриста на Маглићу

- Помагала дјеци и омладини са сметњама у развоју

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана