Фочанки Милици Тадић признање од Свјетске метеоролошке организације: Гледајући у небо досегла звијезде

Радмила Ђевић
Фочанки Милици Тадић признање од Свјетске метеоролошке организације: Гледајући у небо досегла звијезде

Фоча - Фочанка Милица Тадић (23) окитила се престижном наградом Свјетске метеоролошке организације, која се додјељује једном годишње за најбољег студента метеорологије Физичког факултета у Београду.

Дугогодишњи академски успјех и просјечна оцјена девет, као и признања бројних професора, били су пресудни да Тадићева, која је завршна година факултета, у свој дневник упише и ово важно признање.

Награда, коју Свјетска метеоролошка организација са сједиштем у Женеви додјељује из фонда који носи име великог српског научника Боривоја Добриловића, за Милицу је до сада највећи успјех и потврда дугогодишње посвећености у изучавању ове науке. На приједлог професорице са београдског Института за метеорологију Драгане Вујовић млада Фочанка изабрана је за ово признање.

- Ово ми много значи, то је круна и потврда да се мој досадашњи труд исплатио, али ми је ово свакако подстицај за будућу академску каријеру. Признање је и доказ да млади могу бити и те како успјешни на пољу науке и знања. Рецепт за успјех је труд, рад и залагање који су вјечне вриједности и које се ипак препознају - прича ова студенткиња.

Њена дугогодишња интересовања за природне науке била су кључна да студијски програм метеорологија исплива као животно опредјељење.

Ова успјешна студенткиња истиче да, нажалост, људи нису довољно упућени у то шта је метеорологија.

- Метеорологија не даје само одговор на питање какво нас вријеме очекује сутра, већ на многе дубље ствари које нас окружују, од појава у атмосфери, природних токова и другог - казала је она.

Тадићева објашњава да је метеорологија спона између физике и неких природних појава, што јој даје посебну чар.

- То је и на неки начин примјена математике и физике за описивање атмосферских процеса. Баш сам се зато и опредијелила за ову област, јер све оно што проучавате можете да видите у природи, осјетите, нема ништа апстрактно, а корисно је људима и цјелокупном друштву - истиче Тадићева.

По завршетку првог циклуса студија, ова млада Фочанка планира да знање усавршава и на другом циклусу студија метеорологије, која јој је, како каже, и хоби и каријера.

- Наредне године планирам да се упишам на мастер студије, а размишљам о наставку каријере у некој од европских  земаља, али за сада ми је, ипак, изучавање науке приоритет - додала је Тадићева.

Награда

Награда Свјетске метеоролошке организације, уз новчану од 400 долара, Милици Тадић биће уручена 23. марта наредне године када ће низом свечаности традиционално бити обиљежен Свјетски метеоролошки дан.

Ову манифестацију организује Републички хидрометеоролошки завод Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана