Фочака Јелена Симовић освојила Мон Блан

Срна
Фочака Јелена Симовић освојила Мон Блан

Фоча - Фочанска "вучица" Јелена Симовић била је члан шесточлане експедиције која је освојила највећи врх Алпа Мон Блан, висок 4.810 метара, и тако постала прва Фочанка која се попела на кров Западне Европе.

Симовићева, која је члан спасилачког клуба "Волф" и Горске службе спасавања Републике Српске, заједно са пет алпиниста из БиХ јуче је у раним јутарњим часовима успјела да се попне на Мон Блан.


"Владали су јако тешки временски услови, удари вјетра достизали су брзину од 120 километара на час, тако да смо у појединим моментима морали да се придржавамо једни за друге. Температура ваздуха је била чак минус тридесет степени, а видљивост само један метар. Много напорно, неопходно је доста концентрације, прибраности, кондиције, физичке издржљивости, али осјећај је јединствен, непоновљив", испричала је Симовићева.

Она је рекла да су планинари у једном дану сишли са 4.810 метара надморске висине на 550 метара, што је врло захтјевно и исцрпљујуће.

"Ипак наша жеља била је од свега јача", додала је Симовићева, која се тренутно налази у француском познатом скијалишту Шамонију.

У Шамонију тренутно борави и пет чланова Планинарско-спелеолошког друштва "Вучја стопа" из Фоче, који су наумили да се попну на Мон Блан.

Захтјевни успон на "Бијелу планину", која се налази на граници Француске и Италије, планирају наредних дана

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана