Фочак узгојио тикву тешку 50,5 килограма

Срна
Фочак узгојио тикву тешку 50,5 килограма

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- На манифестацији „Дани тикве“ у Источном Сарајеву награду од 200 КМ освојио је Миланко Станојевић из Фоче који је узгојио најтежу тикву, тежине 50,5 килограма.

-Није никаква посебна сорта тикве у питању, сјеме је бачено с краја њиве и у овој сушној години је порасла до те тежине. Није једина, има их на десетине, можда мало мање - изјавио је Срни Станојевић, додајући да је и прије двије године учествовао на овој манифестацији.

Предсједник Удружења грађана „Пробуди се“ из Источног Сарајева Роксанда Мичић истакла је да ће за мјесец плод највеће тикве бити подијељен грађанима.

Сјеме се оставља на прописан начин до прољећа, када ће, такође бити организована његова подјела грађанима путем Удружења.

Награда за најмању тикву, чија је тежина око шест грама припала је Милкици Мочевић, а најљепшу тикву узгојила је Дивна Гајевић.

Штанд Еколошког газдинства „Влачић“ из Требиња проглашен је за најљепши на овогодишњој манифестацији „Дани тикве“, а награда за најукусније јело припремљено од тикве припала је ученицима Средње школе „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева.

У оквиру манифестације, ученици основних школа су имали прилику раније да се пријаве на конкурс са литерарним и ликовним радовима.

Најљепше ликовне радове нацртале су Теодора Драшкић, Лена Ивановић и Ива Вуковић.

У категорији најбољих литерарних радова прво мјесто је припало Емилији Богдановић, друго Ружици Катић, а треће Ивани Батинић.

Поводом манифестације „Дани тикве“ раније је био објављен јавни позив за избор најљепшег дворишта, балкона и простора заједница етажних власника, те су данас најбољима уручене пригодне награде.

На манифестацији „Дани тикве“ у Источном Сарајеву 65 излагача је представило богат асортиман пољопривредних производа, прерађевина и рукотворина, а за сутра је најављен пијачни дан на платоу испред Тржног центра „Бинго“ уколико то дозволе временски услови.

На манифестацији је 65 излагача је изложило богат асортиман пољопривредних производа, прерађевина и рукотворина.

Роксанда Мичић изјавила је су уложили максималне напоре како би манифестација била успјешно организована, па је као пратећи садржај уприличен и богат забавни програм, који је, нажалост, дјелимично измијењен због кише.

-Изостала је шетња малишана улицама града, био је најаљен и долазак мажореткиња из Херцег Новог, који је отказан из епидемиолошкох разлога. Посјетилаца нема колико смо очекивали, али смо, ипак, задовољни посјетом - навела је Мичићева.

Она је напоменула да су данас у програму учествовале мажореткиње из Чапљине, којима се посебно захвалила.

Према њеним ријечима, на „Данима тикве“ су требало да учествују и излагачи из Прибоја, те из Херцег Новог, али су отказали због тренутне епидемиолошке ситуације. Она каже да је у плану да сљедеће година манифестација буде регионалног карактера.

Она је изразила наду да ће сутра бити одражан и пијачни дан, како је најављено, те да неће на то утицати киша и хладно вријеме.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је истакао да осми „Дани тикве“ показују да организатори, уз подршку општине Источна Илиџа и града, не одустају од идеје да пољопривредни производи заслужује да буде промовисани, те да, осим излагача овог поврћа окупе и оне који нуде друге производе.

Он је истакао да су на манифестацију дошли и пријатељи из Туристичке организације Кикинда, те да велики број излагача говори да овај сајам има будућност.

-Видимо да пољопривреда на овом подручју лагано креће напријед, а томе доприносе и удружења грађана и честитамо им на томе - истакао је Ћосић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић честитао је организаторима манифестације на истрајности током свих ових година, како би показали да мали привредници који се баве, између осталог, производњом здраве хране, кућним радиностима, могу да излаже на овом подручју.

-Такође и да учествују на сличним догађајима широм БиХ, Србије, Црне Горе, гдје су остварили добре контакте са свим удружењима и тиме показали да смо отворени за све - истакао је Божовић.

Ивана Димић са Пала први пут учествује на овој манифестацији, а бави се производњом домаћих сокова од јабуке, ароније, крушке и шљиве.

-Временски услови нам не иду баш у прилог, али има посјетилаца, тако вјерујем да ћемо успјети нешто и да продамо - истакла је Димићева.

Веленка Станојевић из Фоче каже да од самониклих плодова, које прикупља, прави различите производе - сокове, џемове, ликере и слично.

-Имамо џем од шипурка, шљиве, ликере, сирће од дивљих јабука, сокове од боровница и брусница, домаће ракије - истакла је Станојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана