Фочак направио еликсир који “Лијечи све муке”

Срна
Фочак направио еликсир који “Лијечи све муке”

Фоча - Фочак Бојан Матовић производи јединствену ракију траварицу “Здравицу”, коју прави од 37 трава које бере у Националном парку “Сутјеска”.

Он каже да је чудесни свијет љекобиља открио захваљујући страним туристима. Бојан прича да је од малена волио да планинари Зеленгором, Маглићем и осталим врховима Националног парка “Сутјеска”, али признаје да није обраћао пажњу на љековите траве, све док једног дана није срео стране туристе који су са одушевљењем брали љекобиље.

“Тада сам имао врло малу свијест о флори у нашем крају и били су ми чудни ти људи који се толико диве хајдучкој трави. Данима сам у глави имао слику тог непознатог странца, његов израз на лицу док је брао хајдучку траву. Онда сам дошао до закључка да заиста то јесте нешто највриједније, то љековито биље из Националног парка гдје је све здраво, без утицаја цивилизације. Све је исто хиљадама година, гдје влада природна хармонија”, започиње своју причу Бојан.

Овај Фочак почео је да чита књиге о природном лијечењу, па је спознао љековита својства хајдучке траве, кантариона, иве, уве, боровнице, линцуре, слатког пелина и многих других биљака.

Бојан посебно издваја траварку из Шведске, Марију Требен, код које је нашао многе рецепте за разне тинктуре, као и методе за њихову производњу.

Покушао је, каже, да направи шведску тинктуру горчицу, за шта је било потребно засадити неке биљке којих нема у овим крајевима, да би у разговору са једном траварком са ових простора сазнао да свако поднебље има своје карактеристике.

“Бог је по читавој планети распоредио љековито биље, које најбоље дејство има на људе из средине у којој расте, тако да није свака биљка љековита за сваког човјека. Тако, напримјер, амазонска гравиолане не може бити нама љековита, као што је њима гдје је аутохтона биљка, или сибирска аронија која јесте љековита, али не може да се пореди са нашом црном рибизлом која је аутохтона код нас”, појашњава Бојан.

Коначно је дошао на идеју да направи љековити производ од трава искључиво са домаћег поднебља и тако се родила “Здравица” - траварица од ракије лозе и 37 биљака.

“Концентрација биља није превелика, све је то избалансирано, рецепт је урађен са познатом траварком, тако да сам добио и потврду о здравственој исправности са института на Палама. На флаши сам насписао једна чашица дневно као препоруку, не би требало више, али, знате какво је наше поднебље - ми узмемо за седам дана терапију”, додаје у шали Бојан.

Он увјерава да је његова “Здравица” одлична за имунитет и чишћење отрова из организма, а да посебно добро дејство има на дисајне и органе за варење.

Да је, заиста, тако потврђује све већа тражња за зеленгорском траварицом, али и награда са ужичког фестивала “Жестивал”, гдје је у конкуренцији више од 100 узорака ракија, освојила златну медаљу за квалитет.

“Нарушено здравље поправља, а добро здравље чини још бољим. Грожђе за ракију увозим из Македоније, а љекобиље на Зеленгори и околним врховима берем сам уз помоћ породице. Не откупљујем траве, јер када ви то наберете, сто посто сте сигурни шта је то”, каже Бојан.

Тренутни капацитети Пољопривредне задруге “Матовић”, која је званично регистрована ове године, износе 1.000 литара годишње, а Бојан каже да му је циљ да достигне 5.000 литара.

Бојан наводи да берба биља почиње у прољеће са цвијетом јагорчевине и завршава на јесен смрековом бобом и коријеном линцуре, а између се нижу кантарион, хајдучка трава, слатки пелин, боровница, брусница, ува, кадуља, вријесак, матичњак, нана, камилица…

“За 1.000 литара траварице, само јагорчевине наберем 10.000 цвјетова. Тако још има 36.000 биљака”, каже Бојан.

Свој необични еликсир Бојан је упаковао у лијепо дизајнирану амбалажу, а сам израђује кутије и сервисе од дрвета.

“Регистровани смо и за производњу дрвених сувенира и амбалаже ексклузивног паковања за траварицу. То је све мој ручни рад”, истиче Бојан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана