Фочa: Живот ђака угрожен у недовршеном хотелу

Радмила Ђевић
Фочa: Живот ђака угрожен у недовршеном хотелу

Фоча - Напуштена грађевина која се налази у непосредној близни фочанске Основне школе "Свети Сава" годинама представља опасност за ђаке који се за вријеме одмора често пењу на ову петоспратницу.

Руководство школе затражило је на инсистирање Савјета родитеља од општине Фоча да објекат буде обезбијеђен или да буде постављена баријера која би спријечила улазак дјеце.

- Примијетили смо ђаке који су шетали по грађевини. Позвали смо их да сиђу и обавијестили родитеље. Од тада константно бранимо дјеци да се приближавају објекту, одвраћамо их говорећи им да ће им бити смањено владање, али то је ништа у поређењу са свакодневним страхом да би неко дијете могло да изгуби живот - рекла је директор Основне школе "Свети Сава" Јелена Чанчар.

Фочаци се питају ко је стварни власник зграде у којој је планирано отварање хотела. То би био други хотел у центру Фоче, а постојећи је у власништву предузећа "Павгорд". Спекулише се да је власник зграде привредник Владимир Михајловић, који годинама живи у Београду.

Сагласност за градњу зграде општинска власт дала је 2010. године у вријеме док је начелник био Здравко Крсмановић. Предузеће "Павгорд", које је било и извођач радова, уплатило је општини на име ренте и уређења грађевинског земљишта 419.567 КМ. Груби грађевински радови су завршени, али је затим све стало. У међувремену је инвеститор одустао од наставка изградње, а у рјешењима о одобравању градње нису прописани рокови за завршетак радова.

Да недовршени хотел представља велики проблем недавно је истакнуто и на Форуму безбједности општине Фоча којим предсједава начелник Радисав Машић. Он је рекао је да општинска власт не може значајно утицати на обезбјеђивање објекта, јер је он у приватном власништву.

- Инсистираћемо да се онемогући улазак дјеце у објекат. Жалосно је што је тај хотел у мандату претходне власти малтене отваран три пута, а данас видимо да је ругло града и велики безбједносни проблем - рекао је Машић.

Хотел је у вечерњим сатима окупљалиште младих који конзумирају алкохол и пењу се по спратовима, реметећи јавни ред и мир, због чега је више пута интервенисала и полиција.

"Павгорд"

У предузећу "Павгорд" су казали да су они само изградили објекат, али да нису његови власници.

- Добили смо допис од општине и наредних дана ћемо видјети на који начин ће бити обезбијеђен објекат - истакли су у "Павгорду".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана