Фоча: Руси извршили унутрашњу дезинфекцију универзитетске болнице

Срна
Фоча: Руси извршили унутрашњу дезинфекцију универзитетске болнице

ФОЧА - Руски војни батаљон данас је извршио унутрашњу дезинфекцију Универзитетске болнице Фоча, односно свих просторија кроз које пролазе обољели и потенцијално обољели од ковида-19, док због кише није рађена предвиђена дезинфекција спољашњих зидова и околних површина.

Коришћењем специјалнизованих прскалица, под високим притиском, које алкохолни раствор распршују до микро честица, руски војници су дезинфиковали све унутрашње површине и комплетан намјештај и опрему на тријажном пункту, пријемном и инфективном одјељењу, на радиолошкој дијагностици и у посебном ковид-павиљону у којем је тренутно један пацијент позитиван на вирус корона.

Директор Универзитетске болнице Радмил Марић каже да су дезинфиковане критичне зоне уз коришћење посебних пумпи за распрскивање, што је доста напреднији и ефектнији метод у односу на стандардне процедуре.

"Битно је да је то један системски процес, који у потпуности гарантује безбједност простора у којима су се лијечили или у којима ће се лијечити пацијенти обољели од ковида 19. Ми ћемо да наставимо да одржавамо ниво дезинфекције какав је неопходан за ову ситуацију“, рекао је Марић.

Он је напоменуо да су спремно дочекали првог пацијента.

"За нас то није никакво изненађење, од почетка се припремамо за то. Примимо пацијента, обрадимо га у простору изолације инфективног одјељења, тестирамо га и када добијемо резултате настављамо лијечење у простору ковид-болнице, тако да смо у потпуности спремни", навео је Марић.

Он је додао да у болници тренутно посједују шест респиратора. Инфектолог у Универзитетској болници Свјетлана Суботић каже да ће им, без обзира што се дезинфекција ради свакодневно и у нормалним условима, а у овој ситуацији појачано, руска помоћ добро доћи и олакшати посао.

"Они користе савременију опрему него што ми имамо, а уз то раде комплетну дезинфекцију унутрашњости, укључујући намјештај, лежајеве, кревете. Ми немамо услове да извршимо такву дезинфекцију", истакла је Суботићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана