Фочa: Подстицаји оживљавају аграр

Радмила Ђевић
Фочa: Подстицаји оживљавају аграр

Фоча - Захваљујући подстицајима пољопривреда у Фочи постаје замајац развоја ове општине, а све је већи број пољопривредника који уз помоћ републичких и општинских субвенција шире производњу и постају конкурентнији на тржишту.

У Удружењу пољопривредника општине Фоча потврђују да подстицаји оживљавају производњу и додају да подстицаји ресорног министарства за прошлу годину износе 43.000 марака.

- Подстицаје ће добити 23 пољопривредна произвођача која се баве узгојем оваца, један који узгаја козе, седам пољопривредника који имају краве и два која се баве свињогојством. Новац ће бити уручен и за 17 пољопривредника који ће подизати малињаке - навела је Верица Дракул, предсједник Удружења пољопривредника и додала да је у току обрада захтјева ратара којима је потребна помоћ за набавку механизације. Према њеним ријечима, дио ових подстицаја је исплаћен, а остатак ће бити у наредном периоду.

Осим ових, додала је Дракулова, фочански пољопривредници имаће прилику за подстицаје и на основу произведеног воћа и поврћа.

- Овим подстицајима нису обухваћени републички подстицаји за произвођаче млијека, јер се они исплаћују систематски - рекла је она.

Са друге стране, свим произвођачима млијека исплаћени су општински подстицаји за прошлу годину. Из касе локалне управе за подстицај се по литру предатог млијека издваја десет фенинга.

- Ове премије остварило је тридесетак пољопривредних произвођача - рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Он је нагласио да су за 59 фочанских пољопривредних произвођача из буџета општине исплаћени подстицаји за прошлу годину у износу од 27.000 марака. Подстицаји су исплаћени у области воћарства, сточарства и за набавку механизације.

- Подстицаје за подизање малињака добила су 24 пољопривредника, а за набавку механизације седам пољопривредника, док су остали добили новац за набавку стоке и градњу штале - рекао је Машић.

Међу пољопривредницима који су добили подстицаје је и Слободан Радовић, који има око стотину оваца и шест крава. Већ је добио рјешење да су му исплаћени републички подстицаји.

- За узгој оваца сам добио око 950 марака, а за пет крава у систему "крава-теле" нешто више од 1.000 марака. И од општине сам лани остварио подстицај за овце, око 1.000 КМ. Подстицаји би могли бити и мало већи, али и овај новац добро дође, јер од њега могу да купим дио хране за стоку и да ширим производњу - рекао је Радовић.

Приоритет

Из локалне управе наглашавају да ће субвенције пољопривреди бити један од сталних приоритета, те да је исплата подстицаја пољопривредницима уједно била и једина преостала обавеза општине за прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана