Фоча: Обновљена постројења у трафостаницама

Срна
Foto: Илустрација

ФОЧА- Фочанска Теренска јединица "Електродистрибуције Пале" замијенила је на главном градском воду у Фочи, у двије трафостанице, комплетна високонапонска постројења чиме су добијене потпуно нове трафостанице, што ће утицати на доста квалитетније напајање градског подручја електричном енергијом, речено је Срни у овом предузећу.

Инжењер у Теренској јединици Фоча Мирослав Авдаловић рекао је да су уграђена модерна високонапонска постројења, која имају много поузданији и функционалнији систем рада.

"И много су безбједнија приликом манипулација монтера, имају велике прекидне моћи електричних лукова. То не значи да опрема у осталим трафостаницама није добра, она је функционална, добра, ради се редовно ревизија, али се проблеми дешавају, нико то не може гарантовати", навео је Авдаловић.

Он је додао да су постројења која су замијењена "срце и мозак", односно најважнији дијелови трафостаница.

Радови на трафостаницама услиједили су након недавне хаварије на главном градском воду, до које је, како је појашњено из "Електродистрибуције", дошло због прекомјерне потрошње струје.

На примједбе да је на подручју општине Фоча некада живјело много више становника и да је било више индустријских постројења, па таквих проблема са струјом није било, из "Електродистрибуције" одговарају да је то потпуно погрешан приступ гледања на проблем.

Руководилац Теренске јединице "Електродистрибуције" у Фочи Миленко Пљеваљчић наводи да на подручју општине Фоча јесте смањен број становника, прије свега на сеоском подручју, али је на самом градском подручју повећан број потрошача електричне енергије и повећане су њихове потребе за електричном енергијом.

"Исти далековод данас напаја Индустријску зону који је напајао и прије рата и ми у суштини немамо никакав проблем са том зоном. Проблем се искључиво односи на градску средину, јер су некада били много мањи захтјеви за потрошњом електричне енергије. Много зграда се направило послије рата, а прије рата ријетка су била домаћинства која су се гријала на струју, радиле су све котловнице, а данас имамо повећану потрошњу не само зими, већ и у љетном периоду усљед тренда раста броја расхладних уређаја", појашњава Пљеваљчић.

У условима раста цијена пелета, огревног дрвета, угља, становништво се све више одлучује за гријање на струју, што је велико оптерећење за систем, упозоравају из "Електродистрибуције".

"Ниједна зграда у овим подручјима у граду која су проблематична није пројектована за гријање на струју. Већина ових објеката који су сада у проблему пројектовано је на неки други вид гријања, а сада грађани масовно због цијена осталих енергената прелазе на гријање на струју и због тога нам се јављају ти проблеми", навео је Пљеваљчић.

У "Електродистрибуцији" разумију потребу грађана да обезбиједе себи повољнији вид гријања и спремни су у сваком тренутку да им изађу у сусрет, али позивају да се струја рационално троши.

"Када је год то могуће, а сви знамо да има људи који прекомјерно троше, а такво понашање је узроковано јефтином цијеном електричне енергије, па неки себи дају за право да троше електричне енргије колико им реално није потребно у оваквим условима", навео је Пљеваљчић.

Из "Електродистрибуције" апелују да људи без велике невоље не прелазе на гријање на струју и да сваки могући кућни потрошач, уколико не постоји велика потреба, смањи потрошњу на рационалну мјеру, а да ће се они трудити да се хаварије попут недавне не понављају.

"Пик" потрошње струје је од 16.00 до 18.00 часова када се људи врате са посла и тада је највећи удар на мрежу, па би потрошачи, напомињу из овог предузећа, требало да обрате пажњу да им у том периоду не буду истовремено укључени сви највећи потрошачи струје.

Из "Електродистрибуције" упозоравају и да је опасно прикључити систем гријања на струју без њиховог знања, јер највјероватније инсталације потрошача нису прилагођене том виду и обиму потрошње.

Они напомињу да је у пројектованим системима струја била помоћно средство за догријавање, а сада постаје главно средство за загријавање.

Из "Електродистрибуције" наводе и да су улагања у одржавање мреже стална, а да се увијек може више.

Усљед обимног и сложеног рада планирано вријеме за замјену постројења у двије трафостанице је прекорачено, па су јучерашњи радови, а самим тим и искључење струје у појединим дијеловима града, умјесто до 17.00 потрајали до 20.00 часова.

У "Електродистрибуцији" се надају да им грађани неће замјерити јер је то, истичу, рађено у њихову корист.

До почетка зиме покушаће на још једној трафостаници да уграде нова постројења, а за наредну годину се надају да ће то моћи да ураде у већем броју трафостаница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана