Фочa: Нови цјевовод стиже послије пола вијека

Р. Ђ.
Фочa: Нови цјевовод стиже послије пола вијека

Фоча - Међународни тендер за избор фирме која ће реализовати прву фазу изградње водовода у Фочи је расписан, а овим пројектом биће ријешен дугогодишњи проблем водоснабдијевања.

Начелник Фоче Радисав Машић каже да прва фаза пројекта обухвата изградњу главног доводног цјевовода, растеретне коморе, аутоматске хлорне станице и 2.000 кућних прикључака са аутоматским очитавањем.

- Старе азбестне цијеви коначно ће бити замијењене цијевима израђеним од материјала који одговара свјетским стандардима, а Фоча ће овом инвестицијом добити довољне количине здраве воде за пиће и уредно снабдијевање водом свих виших дијелова града - рекао је Машић.

Друга фаза највећег инфраструктурног пројекта у Фочи у посљедњих 50 година подразумијева замјену секундарне мреже, изградњу водовода до Драгочаве, водовода у Миљевини и реконструкцију и изградњу канализационе мреже. У трећој фази услиједиће градња колектора за пречишћавање отпадних вода.

- Обнова водоводне и канализационе мреже је капитални пројекат којим ће бити ријешен један од највећих проблема са којима се грађани суочавају - истакао је Машић.

Главни цјевовод Лучка врела - Фоча изграђен је давне 1958. године. Постављене су азбестне цијеви без хлорне станице тако да се хлорисање воде и данас обавља механички. Због дотрајалости система губици на мрежи годинама су велики, а кварови веома чести.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана