Фоча добила Трг 9. јануара

Р. Ђ.
Фоча добила Трг 9. јануара

Фоча - Плато у Београдској улици у Фочи добиће име Трг 9. јануара, док ће се простор испред Централног споменика погинулим српским борцима и цивилима из посљедњег рата звати Спомен-трг српских бораца, одлучили су одборници Скупштине општине Фоча.

Општинска Комисија за именовање улица и тргова добила је више приједлога да Трг краља Петра Првог Карађорђевића буде преименован у Трг 9. јануара, али је на крају прихваћен приједлог да простор испред највише фочанске зграде Плавог небодера понесе назив по Дану Републике Српске.

Из комисије су образложили да на том простору фочанска омладина на величанствен начин прославља Дан Републике, тако да се овакво рјешење наметнуло само од себе.

Комисија је добила и приједлоге да неке од градских улица или установа буду назване по фочанским бригадама Војске Републике Српске, као и по истакнутим личностима из Фоче - првом домаћем хирургу у БиХ Ристи Јеремићу, те првим деканима Медицинског и Стоматолошког факултета у Фочи Бориши Старовићу и Олги Благојевић.

Ови приједлози нису увршћени у одлуку, али су из комисије напоменули да ће бити разматрани у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана