Фоча: Дјеца се три мјесеца у вртићу спремају за ђачке клупе

Р. Ђ. - К. Ћ.
Фоча: Дјеца се три мјесеца у вртићу спремају за ђачке клупе

Фоча - Стотинак малишана предшколског узраста из Фоче, који не иду у вртић, имаће прилику да се од 1. марта до 31. маја кроз припремни програм у вртићу "Чика Јова Змај" спреме за полазак у школу на јесен.

Програм, који се реализује у свим вртићима у Српској, финансирају Министарство просвјете и културе РС и локалне заједнице, па ће родитељи бити ослобођени плаћања партиципације која мјесечно износи 20 марака.

- До сада је пријављено 97 дјеце, очекујемо да ће тај број до краја мјесеца бити и већи. До сада је програм реализован у три групе, мислимо да ће тако бити и овај пут - рекла је директорица вртића Слађана Владичић.

Ријеч је о програму који се у РС реализује већ седам година и дао је многе позитивне резултате. То потврђују и у Фочи.

- На овај начин дјеца се социјализују, највише се ради на развоју графомоторике, моторике и то је идеална припрема за дијете које треба да крене у школу - истакла је Владичићева.

Директорица сребреничког обданишта "Полетарац" Тифа Ефендић казала је да је 24 дјеце пријављено за учешће у програму припреме за полазак у школу. Она је истакла да је рок за пријављивање 10. фебруар.

- Потребно је да обезбиједимо васпитаче који ће радити са дјецом - рекла је Ефендићева.

У Министарству просвјете и културе РС појашњавају да ће програм, осим у вртићима, бити реализован и у 61 основној школи у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана