Финансијска инјекција обнавља сточни фонд

Анита Јанковић Речевић
Финансијска инјекција обнавља сточни фонд

БАЊАЛУКА - За дугорочна улагања у пољопривреду ове године из аграрног буџета биће издвојено 38,2 милиона марака, а домаће произвођаче посебно радује што су подстицајна средства за набавку основног стада по први пут проширена и на куповину крмача, оваца и коза, јер ће та мјера напунити штале и проширити сточни фонд који је у протеклом периоду значајно смањен.

Они који желе дио тог новца могу се пријавити до 10. априла на јавни позив за одобравање подстицаја и то за пет различитих типова инвестиција. 

Пољопривредници могу рачунати на подстицајна средства за куповину пољопривредне механизације као што су трактори, комбајни и други прикључци, али и за набавку квалитетно приплодних музних грла, стеоних јуница, бикова, крмача, оваца и коза.

Јавним позивом, који је расписало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, биће издвојена и средства за изградњу објекта у сточарству, опрему за пчеларе, биљну производњу, подизање вишегодишњих засада, противградне мреже, пластенике, стакленике, бокс-палете, технолошку опрему за изградњу хладњача, складишта и изградњу рибогојилишта.

- Право на подстицаје за капиталне инвестиције имају власници комерцијалних и некомерцијалних пољопривредних газдинстава који производњу обављају на подручју Српске. Услов је да су обновили пријаву, пријавили доприносе и уплатили средства за противградну заштиту - стоји у јавном позиву.

Пољопривредници, који имају регистрована комерцијална газдинства, добиће 40 одсто средства укупне инвестиције, а некомерцијални 20 одсто. 

Додатних десет одсто биће издвојено у случајевима ако је носилац пољопривредног газдинства жена или лице млађе од 40 година, затим ако је механизација купљена у Српској и да је пријављена органска производња.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић каже за “Глас Српске” да су пољопривредници с нестрпљењем ишчекивали јавни позив јер су капиталне инвестиције у претходном периоду имале велики значај и захваљујући њима само је лани набављено 480 нових трактора. 

- У оваквим условима рада и тржишних кретања било би незамисливо да без тих капиталних субвенција модернизујемо производњу. Ту могућност имао би само мали број домаћих произвођача, а овако ће засигурно доста газдинстава купити барем једну нову прикључну машину – рекао је он. 

Према његовим ријечима посебно је значајно што се ове године одобравају средства и за набавку приплодних крмача, оваца, коза, а у претходном периоду то је био случај само за јунице.

-  Дефицит стоке присутан је свуда у региону, па и у Европи, а код нас уназад 15 година сточни фонд је у сталном паду јер се ништа не ради по питању заштите домаће производње. Све то је посљедица садашњег стања и дивљања цијена меса. Надам се да ћемо сада овим средствима успјети оживјети генетски потенцијал на фармама, али и препознати значај формирања матичних стада - казао је Маринковић.

Предсједник Удружења произвођача свиња РС Мишо Маљчић каже да су они тражили од ресорног министарства да прошири обухват стоке за набавку основног стада, јер су због нерентабилног пословања посљедњих година испразнили фарме.

- Тренутно имамо мало крмача у узгоју, а самим тим и мањак прасади на терену што је изазвало високе цијене. Већ се осјети да нема ни товљеника довољно, па се све то прелива на буџет потрошача. Сада смо добили прилику да обновимо матична стада - казује Маљчић и додаје да ће се свињари са подручја градишке регије удружити да заједно набаве назимице како би смањили трошкове и све поједноставили.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић каже да издвајања за капиталне инвестиције нису била никад већа, а услови бољи.

- Ово је подршка која превазилази инфлацију и проблеме које смо имали. Већи је износ новца по кориснику, плус како сам разумио сва капитална улагања ће бити одобрена што је сјајно - рекао је Митровић. 

Неприхватљиви трошкови

У јавном позиву се наводи да субвенције неће бити одобрене за трошкове попут куповине грађевинског земљишта и постојећих зграда, затим набавку коришћене опреме и грађевинског материјала, као и реконструкције и адаптације постојеће опреме. Неприхватљивим трошковима сматрају се банкарски трошкови, административне таксе, изнајмљивање опреме, трошкови транспорта, набавке извршене лизингом и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана