Финале планинарске сезоне: Почело освајање Пирина и Олимпа

Срна
Финале планинарске сезоне: Почело освајање Пирина и Олимпа

Фоча - Група од 19 планинара, од којих 17 из Фоче и по један из Источног Сарајева и Кантона Сарајево, отпутовала је данас у Бугарску у поход на врх Вихрен који је висок 2.914 метара, на планини Пирин, трећи највиши врх на Балкану.

У оквиру ове међународне акције фочанског Планинарског друштва "Зеленгора", након освајања Вихрена, планиран је и успон на Митикас /2.918 метара надморске висине/ на планини Олимп, највиши врх Грчке и други по висини на Балкану.


Један од учесника акције Зоран Вукадиновић каже да ова акција представља најљепши завршетак изузетно успјешне планинарске године.

"Први пут идем на Пирин и ово је веома атрактивно финале сезоне коју смо почели успоном на Рилу. Осим акција које се медијски промовишу, планинари из Фоче ове године су били на Триглаву, Дурмитору, Морачкој капи, Прењу, Чврсници, Бјелашници и другим планинама које упознајемо како бисмо боље знали да цијенимо ово што ми имамо", рекао је Вукадиновић и додао да су фочанске планине међу најљепшим.

Најстарији учесник похода на Пирин и Олимп је седамдесетогодишњи Здравко Давидовић.

"Стазу на Пирину сам жснимиож на интернету, лијепа је, имаће се шта видјети. Мој начин живота је такав да се стално крећем, тако да немам никаквих проблема што се тиче снаге и успона на велике висине", каже Давидовић.

Освајањем Вихрена, на који се пењу први пут, и Олимпа, којег су походили и ранијих година, фочански планинари ће у овој години "комплетирати" три највећа врха Балкана, с обзиром да су се у априлу попели на највиши врх овог дијела Европе – Мусалу /2.925 метара изнад мора/ на планини Рили.

"Пирин је изузетно лијепа планина. Успон на Вихрен траје од три до четири сата и приступићемо му са много опреза", рекао је предсједник "Зеленгоре" Карло Шимовић.

Он је напоменуо да ће планинари на путу од Пирина до Олимпа обићи Српско војничко гробље на Зејтинлику у Солуну, гдје је сахрањено 8.000 српских војника.

Одлазак планинара у Бугарску и Грчку помогли су општина Фоча и више приватних предузећа и јавних установа.

"Планинарско друштво је добар колектив који је окупио људе који заиста воле природу, ентузијасте који се и сами добро организују, а ми смо ту да помогнемо", рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић, који је данас испратио планинаре.

Успон на Вихрен планиран је за сутра, док ће поход на врх "планине Богова" трајати два дана, у уторак и сриједу, 20. и 21. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана