Филм о Радовану Караџићу - персонификација српског страдања

Срна
Филм о Радовану Караџићу - персонификација српског страдања

Источно Сарајево - Поводом обиљежавања Дана одбране Илиџе, у Источном Новом Сарајеву приказан је документарно-играни филм режисера Драгана Елчића "Радован-Повик иза зидова тамнице" који представља прича о првом предсједнику Српске Радовану Караџићу, али и о српском народу и неправдама које су му нанесене.

"Филм је рађен тако да се прикаже истина која ће неке да заболи, некима неће бити пријатна, али је то истина која је за српски народ веома битна", рекао је Срни директор филма Слободан Стојановић и додао да остварење није рађено за потребе актуелног тренутка, него за дужи период, као нека врста историјске видео-читанке.

Стојановић вјерује да ће, након ових пројекција, многи пожељети да филм поново виде јер прво гледање не може да обезбиједи да се види све оно што филм нуди.

Он каже да је Елчић сигурно најбољи редитељ на овим просторима, његова дјела су већ антологијска, а многи његови филмови освојили су свјетске награде.

"Елчић је кроз сложену материју, вишеслојну по значају, веома компликовану у сценаријском погледу, али надасве политички осјетљиву, успио да прикаже нешто, а да то не буде пропаганда, него чињенице", рекао је Стојановић и додао да је то прича о човјеку који је неправедно затворен у тамници, а који је персонификација укупног српског страдања.

Он је додао да ће филм вечерас бити приказан у Гацку и Бањалуци, сутра у Бијељини, а онада широм Републике Српске. На захтјев бројних гледалаца, у Београду је заказана нова пројекција у Центру "Сава".

Предсједник Борачке организације Источна Илиџа Горан Шеховац каже да је обиљежавање Дана одбране Илиџе, односно 22. априла и 14. маја 1992. године, када су припадници такозване Армије БиХ извршили први и други напад на ову сарајевску општину, почело низом спортских и културних манифестација.

Он је навео да је одржан и округли сто о теми "Унутрашња агресија муслиманских паравојних формација", те историјски час за ученике и низ спортских манифестација на којима је учествовало око 1.000 ученика.

"Данас имамо три пројекције филма о првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићи и о томе шта се стварно дешавало у минулом рату", рекао је Шеховац, истичући да се на овај начин жели показати да Срби нису ратни злочинци већ народ који није хтио овај рат.

Он је додао да се обиљежавање Дана одбране Илиџе завршава у недјељу, 14. маја, када ће у Цркви Светог Саве у Блажују бити служен парастос за погинуле и умрле борце. Након тога биће положено цвијеће на споменик са уклесаним именима 48 бораца Оклопног батаљона Прве сарајевске бригаде који се налази на Централном тргу у насељу Добриња четири.

У вечерњим часовима, у Културном центру Источно Ново Сарајево биће одржана свечана академија на којој ће се окупљени подсјетити ратног пута Илиџанске бригаде и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У нападу 22. априла 1992. године погинуло је 13 становника Илиџе, а осам је отето из транспортера на аеродромској писти, за шта ни до данас нико није одговарао.

На подручју општине Илиџа погинула су 1.054 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у стварању Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана