Фестивали и сајмови обогаћују понуду Градишке

Милан Вујић
Foto: Милан Вујић

ГРАДИШКА - Бројне манифестације у којима током љета у Градишци учествују културно-умјетничка друштва, ловци, риболовци, удружења грађана која његују традицију и обичаје, уз обилна природна богатства и вјерске знаменитости окосница су туристичке понуде овог града.

Љето у граду на Сави из године у годину све је богатије и привлачније, како за учеснике тако и за посјетиоце из земље и иностранства.

- Трудимо се да љето обогатимо различитим програмима, као што су фестивали фолклора и пјесме у селима, ловачко-риболовачка такмичења, изложбе традиционалне хране, сајмови меда, вина, занатског пива, ручних радова, “Римски фестивал” и незаобилазна пловидба ријеком Савом - истиче директорица Туристичке организације Градишка Данка Мирјанић.

Међу манифестацијама које су овог љета окупиле мноштво посјетилаца биле су “Савска регата”, традиционални “Петровдански сабор фолклора” у Брезик Ламинцима, “Петровданске свечаности ојкаче” у Грбавцима, “Котлићијада” у Крушкику, Лужанима и Рогољима, “Илинданске свечаности” у Турјаку те бројни турнири у фудбалу, одбојци и кошарци. 

- Пресрећна сам сваког љета кад дођем овдје и настојим да посјетим што више манифестација, јер ме на неки начин врате у дјетињство, подсјете на нека љепша времена и увијек видим драге људе, које не бих другачије срела - каже Биљана М., која више од двије деценије живи у Аустрији.

Такође “Римски фестивал”, који ће бити одржан крајем мјесеца, сваке године окупи више од 170 учесника са подручја Градишке и других градова регије, првенствено из Словеније и Хрватске који су укључени у различите активности, римску агору, таберну, изложбено-радионички програм за дјецу и одрасле, римске игре, гладијаторску арену и музичко-сценски програм.

Менаџер града Градишка Бојан Вујиновић истиче да и ове године фестивал организује на простору некадашњег Сервицијума, матичне римске луке на ријеци Сави.

- Фестивал је настао на бази историјског насљеђа, међународног пројекта и бренда “АВЕнтуре Градишка” који чине путеви меда и Римљана, гдје грађани могу путем модерних апликација доживјети римско насљеђе - појашњава Вујиновић, који је додао да посјетиоци имају прилику да открију многе тајне Римљана и Римљанки, правила и обичаје старог Рима, да дегустирају традиционалне производе од воћа, меда и хмеља.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истиче да градишко подручје обилује природним љепотама попут ријека, језера, шума, сеоских домаћинстава која чине туристички потенцијал, важну грану која је приоритет локалне управе.

- Због тога смо одлучни да константно градимо инфраструктуру, посебно путеве у руралним дијеловима да би туристичке могућности биле што боље искоришћене и представљене туристима - рекао је Аџић.

“КУЋА ЛИЈЕВЧА И ПОТКОЗАРЈА”

У туристичкој понуди незаобилазна је и “Кућа Лијевча и Поткозарја” која посјетиоцима нуди сувенире, разне козметичке препарате, мед и остале пчелиње производе, воћне сокове, вина и ракије и друге производе домаћих произвођача и прерађивача. 

- Након три година рада искуства су веома добра, јер је ова кућа мјесто гдје наши произвођачи лакше долазе до својих купаца, а то су туристи и наши грађани препознали - наводи Мирјанићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана