Фестивал занатског пива у Градишци окупио бројне посјетиоце

Милан Вујић
Foto: Милан Вујић

ГРАДИШКА - На љетњој позорници Завичајног музеја Градишка одржан je јубиларни, пети по реду, “ Craft beer and street food Festival ” који је окупио произвођаче занатског пива из из Градишке, Бањалуке, Брчког, Модриче, Александровца и Добоја.

Директорица Туристичке организације града Градишка Данка Мирјанић истакла је како је интересовање излагача и посјетилаца из године у годину све веће.

-Задовољство нам је што су излагачи из удаљених градова присутни на фестивалу као што су произвођачи из Модриче, Брчког, Добоја, Сарајева, а интерес за учешће на наредним исказали су из Хрватске и Србије. Поред пива, посјетиоци су у прилиици да уживају и у ресторанској понуди јела са роштиља и музици локалног бенда - истакла је Мирјанићева која је додала да је циљ оваквих фестивала промоција домаћих произвођача.

Произвођач „Градишког пива“ Петар Јањић који се производњом крафт пива бави оки седам године, рекао је да редовно учествује на фестивалу и додао да су се овог пута представили са три врсте пива.

-Можемо рећи да смо права крафт-кућна варијанта произвођача и учесници смо фестивала од самог почетка, а сваке године се трудимо да понудимо нешто ново те смо ове године са двије варијанте „Неипа“ и „Пале-але“ које се разликују по саставу и хмељу - каже Јањић.

Произвођач из Добоја Боро Васиљевић рекао је да су крафт пива квалитетнија од лагер пива и додао да посљедњих година постају све популарнија на тржишту.

-Врло радо долазимо у Градишку упркос великој удаљености. Ми смо започели производњу нашег крафт добојског пива „Кум“ 2018. године и трудимо се да из године у годину развијемо нове рецепте те да пиво буде приступачно људима који желе да пробају нешто дручачије - рекао је Васиљевић који је додао да фестивали су сјајна прилика да се посјетиоци упознају са новим укусима и понудом.

Разноврсну понуду крафт пива, у суботу су за посјетиоце припремили из пиваре “Master craft brewery" Бањалука за коју кажу да је прва крафт пивара са пивницом .

-Стални смо учесници многих фестивала као и овог у Градишци. Пивара је основана 2018. године те у нашем асортиману имамо пет врста пива, као и специјална издања која радимо спорадично зависно од годишних доба - рекао је Љубомир Марић који је додао да су њихова пива доступна широм Републике Српске.

Фестивал занатског пива одржан је у оквиру програмских садржаја „Градишког љета на Сави“ које је почело 12. јуна и трајаће до краја августа 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана