Ферхадија симбол поновног рађања

Милијана Латиновић
Ферхадија симбол поновног рађања

Бањалука - Ферхат-пашина џамија у Бањалуци, једна од најљепших на Балкану, своја врата свечано ће отворити 7. маја за вјернике и све добронамјерне посјетиоце који буду жељели да виде овај културно-историјски споменик, највеће достигнуће исламске архитектуре из 16. вијека.

Од изградње Ферхадије 1579. године до њеног поновног рођења прошло је пет вијекова, а она и данас, у пуном сјају, одише духом прошлих времена и чува успомену на вриједне руке њених градитеља.

Мир и спокој, који испуњавају душу оних који кроче у њену унутрашњост, свједоче много више о њеној љепоти од пажљиво зиданих стубова, молитвеног простора, калиграфије и свега онога што краси унутрашњост ове светиње.

Муфтија бањалучки Осман ефендија Козлић рекао је да ће дан свечаног отворења Ферхадије бити прекретница у животу свих нас.

- Дан када отварамо Ферхадију је дан свих џамија у БиХ, дан када је она срушена 1993. године. Ово је изузетна прилика да у свијет пошаљемо поруку мира, толеранције и суживота, да су сви храмови светиње и наше заједничко добро које морамо чувати - казао је Козлић и додао да се на дан отворења очекује између 10.000 и 15.000 вјерника и бројни званичници из Српске, ФБиХ, представници амбасада и свих вјерских заједница, те многи други.

Своје присуство најавио је и предсједник РС Милорад Додик.

- Желим да тај дан све прође у најбољем реду, да не буде догађаја због којих бисмо се сви стидјели. Ми као организатори ћемо захтијевати од свих који долазе да се понашају у складу са прописаним нормама. Не желимо никакве провокације и никакве заставе, јер је ово, прије свега, вјерски догађај - рекао је Козлић истичући добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова РС.

Обнова Ферхадије трајала је 15 година, а до сада је уложено око 10 милиона марака.

- Најтеже од свега било је почети. Остаци џамије били су свуда на сметљиштима, у Врбасу. Требало је вратити камен по камен да бисмо сачували бар мали дио њене прошлости - испричао је Козлић.

Подсјећа да су највише новца у обнову џамије уложили Турска преко своје организације ТИКА и Влада РС.

- Након свих ових година Ферхадија отвара врата свим добронамјерним људима. То је наш највећи успјех, да улазимо у храмове једни других, да наша дјеца виде шта је џамија, а шта црква и да чувамо наше светиње, јер не можемо се међусобно поштовати и уважавати ако једни друге не упознамо - истакао је Козлић.

Свечаности отварања претходиће низ културних и вјерских манифестација. Једна од њих је представљање свете књиге Куран, писане на српском језику, ћирилицом, а коју је прије 121 годину први пут на нашим просторима превео православни свештеник Мићо Љубибратић из Херцеговине.

- Сматрали смо да је отварање Ферхадије добар повод да представимо ову свету књигу писану на српском језику и ћирилици јер је и ћирилица наше писмо, као што је сваки храм наша заједничка светиња и наше наслијеђено благо - рекао је Козлић.

Најбоља фотографија

У оквиру манифестација које ће претходити отварању џамије је и избор најбоље фотографије Ферхадије.

Конкурс је отворен од 1. до 15. априла, а право учешћа имају професионални фотографи, аматери, новинари и сви они који сматрају да њихова фотографија завређује да буде приказана другима.

Фотографи могу доставити највише 10 фотографија на и-мејл [email protected]. Најбоље фотографије биће награђене, а један од организатора је Муфтијство Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана