Феномен „„Укрински цвијет“ биће уврштен у туристичку мапу Прњавора

Срна
Феномен „„Укрински цвијет“ биће уврштен у туристичку мапу Прњавора

ПРЊАВОР - Општина Прњавор посједује већи број интересантних туристичких локалитета, природних богатстава и разних садржаја од рекреативних до духовних, међу којима се љепотом и необичношћу истиче феномен „цвјетања“ ријеке Укрине, јединствен у БиХ.

Једном годишње, крајем јула или почетком августа, током вечери и јутра на ријеци Укрини појављују се ројеви лептира познатог као „водени цвијет“ , инсекта чији животни циклус траје само неколико дана - од инсекта способног за лет и парење до јајашца положеног у воду.

„Воденим цвијетом“ назван је зато што послије „свадбеног“ роњења и полагања јаја бројни мужијаци и женке исцрпљени падају на водену површину, гдје плутају попут цвјетова.

Ова врста јединствена је углавном по бијелој боји, док се на још три позната локалитета појављују жути лептири.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш наводи за Срну да ова локална заједница има у плану да организује манифестацију „Дани цвјетања Укрине“ која ће окупљати колонију умјетника, сликара и фотографа, чији ће радови промовисати овај природни феномен.

Такође, у плану је да ову појаву испрате сви љубитељи природе и организације које се баве заштитом животне средине, чиме би се подигла еколошка свијест грађана општине Прњавор о важности очувања слива ријеке Укрине.

Према његовим ријечима, у плану је и припрема иницијативе за заштиту „Укринског цвијета“ која ће бити упућена према Републичком заводу за заштиту културно - историјског и природног насљеђа.

Појава „Укринског цвијета“ условљена је чистом водом, па је ријека Укрина која цијелим својим током протиче кроз Републику Српску и спаја пет локалних заједница - Челинац, Прњавор, Добој, Дервенту и Брод, уз богат рибљи фонд атрактивна и за риболов.

И акумулационо језеро Дренова удаљено десетак километара од центра града представља мјесто гдје се окупљају риболовци из цијеле регије.

Језеро познато по капиталним уловима сома и шарана богато је и бијелом врстом рибе, плански се порибљава, чува и уређује, а захваљујући изузетно лијепом природном окружењу идеално је за одмор и рекреацију.

Осим риболовног, у општини Прњавор, постоји дуга традиција ловног туризма.

Руководилац за ловство и туризам Привредних ловишта Прњавор и Мотајица Шумског газдинства „Градишка“ Душко Миоданић каже да су у овој ловној сезони већ имали доста регистрованог одстрела и посјета туриста из свих крајева региона, а недавно су им у гостима били ловци из Чешке...

-Имамо велику посјету ловаца из свих крајева Републике Српске и Ф БиХ, док су нам прије почетка пандемије долазили ловци из Норвешке, Шведске, Њемачке и других земаља. Највећи изражени интерес је за лов срндаћа, те дивље свиње који је најактуелнији око нове године - наводи Миоданић.

Већ је почео лов на срндаћа, лов на дивљу свињу са псима гоничима предвиђен је од 1. септембра до 15. јануара, лов лисице од 1. октобра до 15. јануара, лов зеца од 1. октобра до 5. децембра, лов фазана од 1. октобра до 6. јануара и лов предатора до краја ловне сезоне, односно 31.марта.

Привредно ловиште Љубић - Чавка простире се на површини од 7.820 хектара, а заинтересованима лов је омогућен свакодневно.

На подручју општине Прњавор дјелује и Спортско-рекреативно ловиште „Прњавор“ које је своје активности базирало на лов за чланове Ловачког удружења „Борик“.

За боравак у природи препорука је и планина Љубић, која се са највишим врхом Свињар на 594 метра надморске висине убраја у ниске планине. Са јужне стране омеђена је ријеком Укрином, са сјевера ријеком Вијаком и језером Дренова.

Станиште је бројних животињских и биљних врста, одредиште атрактивно током цијеле године. За лијепог времена претвара се у излетише на којем се организују породична и друга окупљања.

Прњавор је већ надалеко познат по Ергели „Вучијак“ која у свом власништву има око стотињак коња и једина је ергела у БиХ са чистокрвним липицанерима. Ергела је уназад неколико година у власништву Владе Републике Српске, а десетак липицанера са ове ергеле своје мјесто нашло је у специјалној коњичкој јединици МУП-а Српске.

На путном правцу према Станарима, на око 14 километара од Прњавора, налази се Здравствено-туристички центар „Бања Кулаши“ чија се љековита вода показала као посебно ефикасна код лијечења псоријазе, разних кожних и других обољења.

Осим у Кулашима, према расположивим подацима, са сличним карактеристикама воде у Европи су позната још само два, а у свијету четири извора, што „Бању Кулаши“ сврстава у раритете. Овај здравствени комплекс осим савремено опремљених смјештајних капацитета посједује два термална и отворени сезонски базен, а однедавно и СПА базен са хидромасажом.

У Прњавору ће вам за вјерски туризам препоручити посјету Цркви брвнари у Палачковцима, изграђеној 1843. године, и средњовјековном манастру Ступље.

Црква брвнара у Палачковцима посвећена је апостолима Петру и Павлу и у потпуности је саграђен од храстовог дрвета. Због своје градитељске и естетске вриједности проглашена је спомеником нулте категорије и стављена под заштиту државе.

Манастир Ступље налази се на граници прњаворске и челиначке општине, уз ријеку Манастирку. Претпоставља се да је изграђен у 13. вијеку. Манастирски темељи пронађени су средином 1994. године након чега је обновљен.

Туристичкој понуди Прњавора почетком 2021. године придодат је и Завичајни музеј са четири етнографске поставке и око 200 изложених предмета који свједоче о историјском развоју и традицији ове локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана