Феномен из Оштре Луке - преживио 67 убода стршљена

РТРС
Феномен из Оштре Луке - преживио 67 убода стршљена

За Раденка Мршића из Оштре Луке кажу да је медицински феномен јер је преживио 67 убода стршљена. Овог четрдесетдеветогодишњег шумара, док је извлачио дрва, напао је рој ових изузетно опасних инсеката. Иако некад и један убод стршљена може изазвати смртоносну реакцију, љекари кажу, Раденко је један од милион.

Раденко Мршић из Оштре Луке нерадо се сјећа дана када је заједно са комшијом кренуо у шуму по дрва. Заузет послом, није ни примијетио када га је изненада из шупљег дебла напао велики рој стршљена.

- Почео сам бјежати, међутим, то је било један, два три, пет како сам ја оно бројао у бјежању том. Видим да не могу утећи, па сам почео ваљати се, котрљати се, затрпавати се шушњом. Када сам крај своје куће пролазио на том терену, размишљао сам, боже хоћу ли се вратити кући - присјећа се немилог догађаја Раденко Мршић.

Убадали су га стално, у главу, врат, леђа, а касније је избројао чак 67 убода. Најмање пола часа му је требало да дође до аутомобила, а онда још два километра до Дома здравља у Оштрој Луци. Појавили су се оток, црвенило, свраб, али није било гушења.

- Нисам ништа осјећао, до Дома здарвља никакве реакције нисам имао, гушења или нечега, ништа. 

Помоћ му је указао дежурни љекар у Оштрој Луци, Маринко Кецман. За Раденка каже, он је медицински феномен.

- Он се може сматрати медицинским феноменом, јер након толико уједа глава, врат, труп. У том моменту нормално он је био мокар, али је био већ расхлађен, покушавали су да га раслхаде да не пече и не боли га толико - поручује др Маринко Кецман, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Оштра Лука.

Чак и један убод стршљена може бити смртоносан. Због тога, код оваквих убода, треба одмах потражити помоћ. Раденко и даље ради у шуми. Поручује свима који раде у природи да опрез спасава живот и да се стршљен најчешће крије у шупљем дрвету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана