Фејфар: Велики потенцијал Српске за мале соларне панеле

ГС
Foto: ГС

Академик Академије наука Чешке Антонино Фејфар рекао је да су мали соларни панели, који се могу поставити на кровове кућа, будућност зелене енергије, те да Република Српска има велики потенцијал за њихову примјену и услове да се максимално искористе.

Фејфар је истакао да је ова технологија којом се из соларне енергије добија струја постала јефтина и безбједна, а покрива потребе домаћинства.

 Вријеме је да се све више користе соларни панели, односно мале електране на крововима кућа, те да се из соларне енергије добије струја, која ће замијенити енергент који смо до сада узимали из електричне мреже - истакао је Фејфар.

Он је појаснио да је при томе задовољство веће јер су емисије угљен-диоксида из властите соларне електране 10 пута мање, него када се струје узима из електричне мреже.

То значи да радите нешто добро за вашу околину, те имам у плану да поставим соларне ћелије на кров своје куће - рекао је Фејфар.

Према његовим ријечима, највећа предност енергије сунца и вјетра, осим што чувају околину, јесте у томе што свако може да је искористи.

 Да бисте могли користити сунчеву енергију довољна су вам два метра квадратна. Док, енергија из вјетра је далеко компликованија, кошта много више и прераста у захтјевне пројекте које могу да реализују само веће организације и компаније - напоменуо је Фејфар.

Према његовом мишљењу, БиХ и Република Српска имају велике могућности да користе енергију вјетра и сунца, нарочито сунчеву, која је у посљедње вријеме значајно појефтинила.

-Зато доста људи може да пређе на производњу струје из сунчеве енергије за своје домаћинство, тако што ће на кров инсталирати соларне панеле - рекао је Фејфар.

Он је појаснио да је ријеч о једном дијелу енергије које домаћинство користи, јер су зиме енергетски на сасвим другом нивоу, те у том периоду и даље остаје потреба да енергија буде и на други начин прављена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана