ФБиХ - Тузлански кантон - Тужилаштво потврђена оптужница против директора школе и два професора

Срна
Foto: Илустрација

ТУЗЛА- Општински суд Тузла потврдио је оптужницу Кантоналног тужилаштва против директора и два професора тузланске Мјешовите средње саобраћајне школе који се терете за злоупотребу положаја и овлаштења.

Оптужница је подигнута против Јасенка Смајића (44), Омера Делалића (52) и Адисе Мехић (45) из Тузле. Директор школе Смајић и професори Делалић и Мехић осумњичени су да су у августу 2018. године као чланови Комисије за провођење интервјуа у поступку запошљавања, приликом провођења процедуре по јавном конкурсу надлежног кантоналног министарства за радно мјесто сарадника за економско-финансијске послове, с намјером да једну особу ставе у повољнији положај и прибаве јој корист у виду заснивања радног односа у школи, теже повриједили права више кандидата који су конкурисали за исту позицију.

Поступајући супротно одредбама Правилника о условима и критеријима у поступку запошљавања у јавним установама основног и средњег образовања у Тузланском кантону, који прописује процедуре и процјену кандидата, интервјуе нису обавили у складу са прописима. У записник о обављеним интервјуима унијели су нетачне податке за више кандидата са високом стручном спремом о начину додјеле бодова, те су максималан број бодова додијелили кандидаткињи са средњом стручном спремом и тиме је довели у повољнији положај на ранг листи кандидата.

На основу такве листе, директор школе је донио одлуку за пријем у радни однос ове кандидаткиње, а онемогућавајући да други кандидати равноправно учествују у конкурсној процедури.

У оптужници је надлежном суду предложено да се наведеним лицима изрекне сигурносна мјера забране вршења позива, активности или функције у трајању од пет година, те да се поништи уговор о раду закључен између школе и запослене на поменуто радно мјесто

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана