Фармацеуткиња из Сребренице најбоља на пријемном на ликовној академији

Срна
Фармацеуткиња из Сребренице најбоља на пријемном на ликовној академији

Сребреница - Деветнаестогодишња Николина Миловановић први је ученик Средњошколског центра Сребреница, који се, након рата, одлучио да студира сликарство - уписала је Академију ликовних умјетности у Требињу са највише освојених бодова на пријемном испиту.

Николина је заљубљеник у сликање и након основне школе маштала је да студира сликарство.Још у обданишту показивала је изузетну склоност и таленат за цртање и сликање.


То је вољела и, осим на часовима ликовног васпитања у школи, највећи дио слободног времена користила за цртање и сликање, вјежбајући и експериментишући да би научила различите технике сликања.

Таленат и сликарско вјежбање, које је за њу представљало игру и забаву, давали су резултате, па су Николинини цртежи и слике освајали прва мјеста на ликовним конкурсима и украшавали зидове учионица, школских холова као и читаонице Народне библиотеке у Сребреници.

Осим бројних награда на ликовним конкурсима у Сребреници, Николина је освајала и награде на конкурсима неких међународних невладиних организација, а приредила је и самосталну изложбу у Рудом.

Два пута је освајале златне медаље на Сајму иновација младих /ИНОСТ/ у Бањалуци.

Први пут је златном медаљом награђена 2015.године за стрип на тему "Иновације у учењу", а 2016.године њен мурал под насловом "Тапи-Тесла" награђен је, такође, златном медаљом.

Николина наводи за Срну да је на пријемном испиту за Академију ликовних умјетности наишла на сумњичавост неких чланова пријемне комисије.

Када су видјели да је завршила Фармацеутску школу, неки су били скептични и сумњали у њене могућности, али их је демантовала освојивши највише бодова на пријемном испиту у Требињу који је трајао три дана.

"На уласку у учионицу један члан комисије рекао је: жКолегице, врата су вам иза леђаж. То ме је повриједило, али није обесхрабрило.

Вјеровала сам у своје способности и могућности и након тродневних провјера цртања, сликања и експериментисања у раду различитим техникама била сам најбоља и имала десет бодова више од другопласираног на пријемном" - појашњава Николина.

Николина је тако потврдила свој раскошни таленат и као фармацеутски техничар заузела прво мјесто на пријемном испиту у конкуренцији многих кандидата, који су претходно завршили умјетничке школе.

Пријемни испит био је веома напоран, радили су различите технике од којих се са неким први пут сусрела, али је све било успјешно, остварила је циљ и дигогодишњи сан да упише студиј сликарства.

У сликарству нема идола, али има више узора, од Микеланђела, Далија и Пикаса до неких савременика.

Николина воли да слика пејсаже, мртву природу и апстракције, а највише ради портрете, јер јој то многи наручују и од тога има одређену зараду за џепарац.

Ужива да ради са бојама, а омиљене технике су јој гваш, уље и акрил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана