Фарбањем јаја радост Васкрса подијелило 200 србачких малишана

Дејан Јовичић
Фарбањем јаја радост Васкрса подијелило 200 србачких малишана

СРБАЦ - Фарбање васкршњих јаја у Српцу, у којем је учествовало више од 200 дјеце, један је од најљепших начина да дочекамо највећи хришћански празник и симболично однесемо побједу над свим недаћама које су нас задесиле у протекле двије године и спречавале да се окупљамо у духу традиције и обичаја.

Рекао је то директор Народне библиотеке из Српца Бранко Савановић, додајући да су јуче на градском тргу осми пут организовали манифестацију “У сусрет Васкрсу”.

Васкршња јаја, разним мотивима и техникама, украшавали су малишани србачког вртића “Наша радост”, ОШ “Јован Јовановић Змај”, фолклорног удружења “Бели анђео”, омладинских удружења “Цезар” и “Миленијум”, младе селекције ФК “Слога” и дјеца са потешкоћама у развоју из Удружења “Извор”.

- Одзив је био изнад свих очекивања и можемо рећи рекордан. Поставили смо око 150 столица на тргу, јер због хладнијег времена нисмо очекивали више дјеце и били смо пријатно изненађени њиховим одзивом. На сву срећу, у помоћ су нам прискочили млади фудбалери “Слоге” са тренерима који су из основне школе донијели додатне клупе и столице - рекао је Савановић.

Додао је да ни временске прилике нису спријечиле малишане да са родитељима и васпитачима дођу на традиционалну манифестацију.

- Дуго се нисмо окупљали због пандемије и погоршане епидемиолошке ситуације и било је очигледно да нам је то недостајало, јер се показало колико нашем народу значи Васкрс и све радости које овај празник са собом носи - истакао је Савановић.

Најљепше украшена јаја добила су награде које је обезбиједило десетак фирми и установа, а прво мјесто припало је ученици другог разреда основне школе Лорени Малбашић.

- Направила сам од јајета зеку и украсила га фломастером и цирконима, а израдила сам му и уши. Са мном је била и сестра Леа која је направила сличног зеку. Волимо Васкрс и радујемо се што ћемо и код куће бојити јаја са мамом - рекла је Лорена.

Србачке пекаре су за све учеснике донирале слатка пецива и воду, а посну трпезу је припремило локално удружење жена, које је на градском тргу организовало и мини сајам народних рукотворина и сувенира.

Директорка вртића Богдана Михољчић рекла је да су на манифестацији учествовале двије старије вртићке секције и додала да је цијела седмица у њиховој установи посвећена Васкрсу.

- Учили смо дјецу васкршњим обичајима, а са родитељима смо израђивали разне декоративне предмете које ћемо продавати и прикупљен новац усмјерити за дјецу која су обољела од дијабетеса - каже Михољчићева.

Угљевик

Весело и разиграно било је јуче и на градском тргу у Угљевику гдје је одржана радионица посвећена Васкрсу на којој су малишани из вртића “Душко Радовић” и Школе спорта “Мали шампиони” шарали јаја.

Они су исцртавали васкршње мотиве на великој папирној ролни дугој 50 метара и писали честитке које ће уручити суграђанима.

- Вјера, љубав и нада јесте порука са овог догађаја - рекао је директор вртића Младен Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана