Евидентирано 78 прекршаја просјачења, међу починиоцима није било дјеце

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Полицијска управа Бањалука евидентирала је 78 прекршаја почињена просјачењем од почетка године до краја маја али међу њима није било малољетних починилаца.

Помоћник командира Полицијске станице Бањалука Центар Мирослав Алексић рекаоје да су у 40 случајева починиоци била лица ромске нациналности.

Полицијски службеници данас на Тргу Крајине у Бањалуци учествују у реализацији превентивне кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Стоп просјачењу" која траје од 28. јуна до 2. јула, а циљ је да јача свијест грађана о правима дјеце, ризицима и посљедицама по дјецу.

Алексић је рекао да овом проблему Полицијска управа Бањалука приступа плански што подразумијева неизоставно укључивање других органа - Центра за социјални рад, Основног суда, а ако постоје елементи кривичног дјела и Окружног јавног тужилаштва, те додао да су у вези са овим проблемом презадовољни сарадњом са надлежнима.

 "У прошлој и овој години у вези са просјачењем на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бањалука евидентирано је по једно кривично дјело запуштање и злостављање дјетета", навео је Алексић.

Уколико је ријеч о малољетним лицима, додао је Алексић, обавјештава се Основни суд, а ако се ради о лицима која нису са територије Српске односно БиХ, остварује се сарадња са кантоналном полицијама у ФБиХ, посебно са Службом за послове са странцима који их преузимају.

Када је ријеч о новцу стеченом просјачењем, Алексић је навео да се он по правилу изузима и депонује, те се касније користи за потребе прекршајног поступка.

Он је указао и на казне које су законом прописане, те навео да основни облик чини лице које просјачи, односно наводи другог на то и у том случају казна се креће од 200 КМ до 800 КМ.

"Постоји и тежи квалификовани облик када лице наводи на просјачење малољетника, односно болесно лице заостало у душевном развоју и у том случају распон казне се креће од 400 КМ до 1.200 КМ, а ту постоји и могућност изрицања казне затвора до 40 дана", појаснио је Алексић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана