Етно-село и духовне оазе зову у Семберију

Љиљана Алексић
Етно-село и духовне оазе зову у Семберију

Бијељина - Уживање у љепотама природе, купање у термоминералној води, повратак у прошлост у етно-селу, али и проналажење духовног мира, само је дио онога што је лани привукло велики број туриста да посјете Семберију.

Према подацима Туристичке организације града Бијељина, лани је забиљежено 18 одсто више туриста у односу на 2015. годину, док је број ноћења већи за око 12 процената. Страни туристи чине више од 56 одсто укупног броја посјета.

Према ријечима референта за туризам у Туристичкој организацији Бијељина Миливоја Ере, овим резултатима је допринио већи број манифестација које су лани одржане широм Семберије.

- То се посебно односи на август, септембар и октобар гдје смо забиљежили више од 20 одсто ноћења више у односу на годину раније - рекао је Ера.

Он истиче да је један од разлога за већу посјету Бијељини и повољна клима те објекти који су занимљиви туристима.

- Туристима су најатрактивнији бања Дворови, али и етно-село Станишићи, које годишње биљежи и више од пола милиона посјета - рекао је Ера и додао да су због близине Бијељине са Србијом у посљедње вријеме све атрактивније шопинг туре. Према његовим ријечима, у Бијељину све више долазе и ђаци у оквиру програма школских екскурзија.

- Ђаци углавном обилазе вјерске објекте попут манастира Света Петка у насељу Пет језера и Светог Василија Острошког у центру града, као и манастир Тавна - каже он.

Ера истиче да простора за напредак у туристичкој понуди има, нарочито када је ријеч о повећању броја ноћења.

- Задржавање туриста није на задовољавајућем нивоу. Просјек је 1,9 дана, што је испод републичког просјека који износи 2,3 дана - рекао је Ера и додао да овог мјесеца почиње да ради и сувенирница Туристичке организације, коју ће красити традиционални предмети из овог краја.

- Набавили смо сувенире и уложили око 9.000 КМ у овај посао. Бијељини је потребан и инфо-центар гдје ће туристи моћи да добију информације о најважнијим објектима у граду - рекао је Ера.

Он је напоменуо да је тешко израчунати колики је стварни број посјетилаца, јер се у већини објеката улаз не наплаћује.

Захваљујући великом броју посјета забиљежен је и раст прихода од наплате боравишне таксе, што представља значајан прилив у градски буџет.

Новогодишња ноћ

Велики број туриста дочекао је Нову, 2017. годину, у Бијељини, а најлуђу ноћ многи од њих су прославили у етно-селу Станишићи.

- Ријеч је углавном о нашим људима који раде у иностранству. Највише их је било из Словеније, Аустрије, Швајцарске и Њемачке - казао је Миливоје Ера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана