Етно-мотиви из Српске за свјетску модну сцену

Срна
Етно-мотиви из Српске за свјетску модну сцену

Соколац - Милена Симић, члан секције ручне радиности у Удружењу грађана "Аурора" са Сокоца, "крунисала" је вишегодишњи рад сарадњом са познатим америчким модним креатором Џорџом Стајлером у колекцији са етно-мотивима.

Симићева истиче за Срну да је њен модел тунике у етно-стилу, који је радила за Стајлера прије три године, освојио трећу награду на модној ревији у Лондону.


"За истог креатора, моје колегинице Мирјана Ђерић и Јованка Арбиња и ја, радиле смо још шест модела хаљина, такође, у етно-стилу, које су биле запажене на ревијама у Лондону, Торонту и Београду", напомиње она.

Симићева је увјерена да ће млади креатор Џорџ Стајлер, поријеклом из Горажда - у родном граду познат као Ђорђе Тамбурић, обновити сарадњу са секцијом ручне радиности соколачког удружења "Аурора" и да ће се рукотворине са Романије поново појавити на свјетској модној сцени.

Радови "златних женских руку" били су веома запажени и на недавној изложби у оквиру програма обиљежавања Видовдана на Сокоцу, гдје је и Симићева излагала са Секцијом за друштвену активност жена Соколац.

Милена Симић вјерује да ће доћи вријеме када ће заједница више цијенити њихову креативност, умјетничку, традиционалну и оригиналну вриједност одјевних и украсних предмета од природних материјала, као и да ће омогућити бољи начин продаје.

"Била бих срећна када би нам била обезбијеђена сигурнија продаја и редовнија примања за жене које своје дане проводе стварајући вриједности у којима спајамо ново и старо, користећи традицију, етно-мотиве, искуства својих мајки и савремене боје и материјале", каже Симићева.

Она је по занимању текстилни техничар и тим послом бавила се до избијања ратних сукоба деведесетих година прошлог вијека у Сарајеву, а након доласка на Соколац одлучила је да остане на истом пољу рада, али у другачијим условима.

Симићева је учествовала са члановима удружења "Аурора" Установе за културу Соколац у реализацији више сегмената у пројекту "Глобално село", уз подршку америчке Владе.

Захваљујући тој сарадњи, производи ручне радиности групе жена са Сокоца нашли су се на изложби у Атланти. Сарађивале су и са три модна креатора из Сарајева, па су се њихови радови видјели и на модним ревијама ван БиХ.

Симићева напомиње да је своје радове излагала на више сајмова домаћих производа и ручне радиности који су имали међународни карактер на Сарајевско-романијској и регији Подриња.

Женске рукотворине су ових дана привукле посебну пажњу свих посјетилаца током изложбе на Видовданској духовној вечери у просторијама Високе школе за услужни бизнис на Сокоцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана