Етна "порасла" неколико метара

Срна
Foto: Агенције

ТАОРМИНА - Појачана активност вулкана Етне резултирала је тиме да је вулкан "порастао" неколико метара, па је данас висок 3.357 метара, објавио је италијански Институт за вулканологију.

Податак о надморској висини од 3.357 метара, с грешком од плус или минус три метра, добијен је захваљујући сателитским снимцима.

"Активност Етне током ове године резултирала је накупљањем већих количина пирокластичног материјала и слојева лаве на конусу југоисточног кратера, најмлађег и најактивнијег од четири кратера на врху Етне, што је довело до знатне трансформације обриса вулкана", наводи се у саопштењу Националног института за геофизику и вулканологију.

Захваљујући анализи сателитских снимака, научници ИНГВ-а су закључили да је југоисточни кратер сада претекао свог "великог брата" на сјевероистоку, који је посљедњих четрдесетак година био највиши врх познатог вулкана.

Врх вулкана од 1980. налазио се на сјевероисточном кратеру, који је након еруптивних активности у септембру 1980. и фебруару 1981. године досегао максималну висину од 3.350 метара.

Етна је тада изгубила неколико метара због клизишта на рубовима кратера те се 2018. године "смањила" на 3.326 метара.

С површином од 1.250 километара квадратних, Етна је највиши активни вулкан у Европи, а честе ерупције трају посљедњих 500.000 година.

Етна од фебруара избацује пепео и дим угрожавајући околна сила. Власти Сицилије процјењују да је око 300.000 метричких тона пепела до сада очишћено.

Пепео из кратера оштећује усјеве, прља улице и успорава посјетиоце и туристе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана