Епски пјесник невјесту из Београда довео у херцеговачки крш

nezavisne.com
Епски пјесник невјесту из Београда довео у херцеговачки крш

Требиње - Млади требињски епски пјесник Предраг Јаничић једини је момак у селу Подвори који је, откако постоји ово село 17 километара удаљено од Требиња, успио да са београдског асфалта доведе невјесту Александру Николић, којој је тек 20 година.

Она након само неколико мјесеци живота на селу већ музе краве и ради све сеоске послове, али ће му, како су се младенци договорили, изродити и бројно потомство, које ће оживјети ово село и сеоску школу.

Предрага и Александру спојила је љубав према гуслама, епској поезији и "Горском вијенцу", којег ова млада Србијанка зна напамет, па је њу фасцинирало што је он један од ријетких епских пјесника у цијелом региону, а њега што воли и пјева уз гусле, а Његошев сваки стих говори као да је и сама из тога времена.

Александру и Предрага срели смо на сеоском сијелу у требињском селу Власаче, у друштву чланова црногорског КУД-а "Пива", јер овај млади необични пар и не воли ноћне проводе по граду, већ управо сијела и гусларске вечери, па су се на једној таквој манифестацији у Београду и упознали.

"Ја сам рођена у Гружи, али сам од десете године живела у Београду, где сам завршила школу и била припадник Војске Србије, а када је требало да потпишем уговор за запослење у Гарди, знала сам да ако то урадим - оста Херцеговина на другој страни, па сам прихватила Пеђину понуду да пођем с њим у сада већ наше село, о коме ми је све испричао и ништа ми није крио", каже Александра.

Када су се након седам мјесеци дуге везе, у којој су се видјели само три пута, одлучили на овај корак, срећни су били и његови укућани, отац, мајка, баба и брат, али и њени, мајка, отац, два брата и сестра, јер је свима исти циљ - заједничка срећа двоје младенаца.

Наставиће Јаничићи живот на селу, гдје имају седам музних крава и само су прошле године продали неколико тона кромпира и неколико тона купуса, а планирају и бројно потомство, само се још нису договорили хоће ли то бити фудбалски или барем рукометни тим.

"Ја сам у шали супрузи рекао да испод осморо дјеце не идем, јер је моја мајка била осмо дијете код оца и мајке, а Александра ми је одговорила да је код њене мајке било њих једанаесторо, па нам остаје само да се договоримо да ли ће број бити баш двоцифрен", нашалио се Пеђа на крају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана