Епископ марчански Сава: Запад одавно изгубио вриједности које Срби његују

Дејан Јовичић
Епископ марчански Сава: Запад одавно изгубио вриједности које Срби његују

СРБАЦ - Српски народ је специфичан по томе што његује своју православну вјеру, традицију и обичаје, те гаји братски, пријатељски и комшијски однос, а то је нешто што се на Западу одавно изгубило.

Ово су ријечи Саве Бундала, викарног епископа патријарха српског Порфирија, који је хиротонисан у црквени чин епископа марчанског на свечаности одржаној у октобру прошле године у Саборном храму у Београду. Сава, који је рођени Српчанин, служио је прошлог викенда свету литургију поводом освештања храма Васкрсења Господњег у Српцу са епископом бањалучким Јефремом и новограчаничко-средњозападноамеричким Лонгином.

- Завршетак изградње овог храма након 17 година зидања је велики подухват за све становнике Српца и овог дијела Српске, а чин његовог освештања је био величанствен. Посебну радост ми је чинило то што сам био у свом граду, у којем сам одрастао и завршио основну школу, међу људима са којима сам се заједно молио Богу и начинио прве кораке у црквеном животу - рекао је Сава.

Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу завршио је 2003. године као ђак генерације, а седам година касније дипломирао на Богословском факултету у Београду, гдје је тренутно докторанд, док је мастер студије завршио у Женеви. Студирао је двије године грчки језик на Универзитету у Атини, а једну академску годину провео је и на Државном институту за руски језик “Пушкин”, усавршавајући знање руског језика. Течно прича и француски, а влада и енглеским језиком.

Путујући по свијету и вршећи богослужења и литургије, често сретне људе из свог родног Српца који живе у дијаспори и увијек се обрадује када их види, а посебну радост осјети када се сусретну приликом доласка у завичај.

- Посебан утисак на мене је оставио догађај на Видовдан ове године, када сам у манастиру Грачаница на Косову и Метохији срео нашу Српчанку Јованку Билановић, удату Станковић, коју познајем од основне школе и од тада се нисмо видјели. Нисам очекивао да ћу је срести, а видјели смо се на великом сабору на којем је добила орден од патријарха као мајка петоро дјеце. Велики је благослов познавати такве људе и надам се да ће оваквих сусрета и породица бити све више - казао је Сава.

Током студија у Београду ближе се упознао са патријархом Порфиријем, тада професором на факултету и митрополитом загребачко-љубљанским, поставши убрзо један од његових најближих сарадника. Прије двије године рукоположен је у чин јерођакона, а у априлу прошле године у чин јеромонаха, након чега га је, на приједлог патријарха, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао за епископа.

- Наш патријарх вуче коријене из околине Дервенте и има посебну бригу за вјерни народ у Републици Српској, што показује честим посјетама овим крајевима. Надам се да ће бити прилике да га поново дочекамо у Српцу, након што је прије неколико година, као митрополит, присуствовао освештању храма у манастиру Осовица који се обнавља након 300 година. Литургију је тада служио патријарх Иринеј, па се може рећи да је општина Србац тада имала прилику да угости два патријарха - рекао је Сава.

Његова порука је да требамо бити пажљивији према људима око себе, јер смо једни другима потребни.

- Љубите и волите ближње као самог себе јер се не може истински вољети Бог ако се не вјерује у човјека и обрнуто. Наш народ у Српцу и Републици Српској има велики дар да гаји тај искрен међуљудски однос, који у неким другим срединама нестаје - истакао је Сава.

Пријем

Епископ Сава био је и на пријему код начелника Српца Млађана Драгосављевића, којем је донио на поклон икону Пресвете Богородице Тројеручице.

- Познајемо се цијели живот јер је практично одрастао у мом комшилуку и знам да се ради о човјеку широких погледа и размишљања, веома посвећеном вјери. Част нам је што је један такав црквени великодостојник поникао из наше општине - рекао је Драгосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана