Епископ Фотије посјетио "Семберско етно-домаћинство"

Srna
Епископ Фотије посјетио "Семберско етно-домаћинство"

БИЈЕЉИНА - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије посјетио је музеј на отвореном "Семберско етно-домаћинство" који се, уз подршку Владе Републике Српске, града Бијељине, привредника и појединаца са подручја Семберије гради у порти Храма Вазнесења Господњег у Горњем Црњелову.

- Ово је благословен начин да чувамо своју старину, културу, народно предање и животну традицију, да се не заборави и да се од тога не одродимо - рекао је владика Фотије током посјете.

Он је оцијенио да су се људи уморили од бетона, жице, стакла и вјештачких материјала и да теже изворном, природном и аутентичном, чиме обилује Република Српска.

- Семберско етно-домаћинство" је пројекат који већ двије године реализује Коло српских сестара "Света Ангелина Српска" из Црњелова с циљем да се сачувају аутентични стамбени и помоћни објекти који су чинили типично сеоско домаћинство до прве половине 20. вијека на простору Семберије, наводи се у тексту објављеном на интернет страници Епархије зворничко-тузланске.

Пројекат подразумијева преношење и рестаурацију старих објеката који су сачувани на простору Семберије и њихово постављање у порту Храма Вазнесења Господњег у Горњем Црњелову.

"Семберско етно-домаћинство" ће бити музејског типа, због чега се његова изградња и проводи под стручним надзором Музеја Семберије из Бијељине.

Домаћинство ће чинити двије куће које су служиле за становање и пет помоћних објеката - магаза, магаза са чардаком, амбар, мљечар и штала са шупом, као и позорница која ће у склопу домаћинства служити за културне манифестације, а у централном дијелу ће бити бунар са живом водом и ђермом.

До сада је завршен објекат "Магаза Кокановић", у току је изградња објеката "Кућа Максимовић" и "Амбар Ђокић", а планирано је да до јесени буду завршена четири од планираних седам објеката "Семберског етно-домаћинства".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана