Епископ Фотије освештао обновљени храм у Тешњу

Срна
Foto: Епархијa зворничко-тузланскa

БИЈЕЉИНА- Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије освештао је у Тешњу обновљени храм Покрова Пресвете Богородице.

Владика је у бесједи савјетовао да је потребно бити хришћанин чак и у условима гдје су православни мањина, па и тада свједочити своју вјеру и задобијати слободу коју је Господ дао.

-То је да сам слободан да се молим своме Богу, а да ме моја савест ни у чему не окривљује - рекао је епископ.

Он је истакао да чим неко чини зло - нема слободу пред Богом, а онда полако губи слободу и пред другим човјеком јер осјећа да је и пред њим нешто крив.

-Велику одговорност у таквим срединама носе већински народи који треба да покажу добру вољу и ширину свога духа. Јер ће Бог на крају историје судити да ли смо били људи или нељуди . рекао је епископ Фотије.

Историја обновљеног храма Покрова Пресвете Богородице у Тешњу почиње 1923. године, када је стари храм из 1853. порушен јер је тонуо и предузета је иницијатива за градњу новог храма, објављено је вечерас на сајту Епархије.

Храм је обновљен захваљујући великом труду претходног свештеника Мирослава Тодоровића и парохијана тешањске парохије, те великом помоћи православних хришћана из других парохија, несебичном помоћи општинских власти, суграђана, привредника, припадника других вјерских заједница у Тешњу и околини.

Кум обновљеног храма је Александар Аврамовић из Источног Сарајева, коме је овом приликом уручена архијерејска похвалница, а владика Фотије је архијерејским похвалницом за труд и помоћ Цркви одликовао Јадранку Марковић и Александра Аврамовића, а Орденом краља Драгутина Изудина Ахметлића.

Архијерејске похвалнице добили су и Ахмет Хујдура, Вахдет Хрвић, Фадил Ћостовић, Един Јабанџић, општина Тешањ и тешањски Дом културе.

-Сви одликовани су учествовали, како у обнови храма Покрова Пресвете Богородице у Тешњу, тако и у градњи новога храма у Росуљама и за то им велико хвала - навели су из Епархије зворничко-тузланске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана