Епископ Фотије одликован Крстом вожда Ђорђа Стратимировића

срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије одликован је Крстом вожда Ђорђа Стратимировића, признањем које је успостављено поводом свечаности преношења и сахране посмртних остатака вожда у порти манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима.

Престижно признање, које носи име по вожду српске народне војске из смутних и преломних времена револуције на просторима Хабзбуршке царевине 1848-1849. године, уручено је епископу Фотију јуче у Владичанском двору у Бијељини, објављено је данас на сајту Епархије.

Епископу Фотију на овај начин одато је дужно признање "за самопрегорно служење Богу и Српској православној цркви (СПЦ) и њеном народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности, а особито у знак признања за допринос у очувању традиције Српске Војводине", наведено је у указу, који је приликом уручења признања прочитао ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић.

У име породице Стратимировић признање су епископу уручили праунук и чукунунук вожда - Иван и Ђорђе Стратимировић.

У име Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, свечаности су присуствовали и замјеник министра за бригу о селу у Влади Србије Горан Миленковић, народни посланик у Скупштини АП Војводине Александар О. Ђурђев и предсједник Центра за развој Шајкашке Данијел Кулачин.

 Из Епархије зворничко-тузланске додају да је у свечаној форми образложена ова одлука, кроз коју живи и од заборава се чува сјећање на дјело вожда Стратимировића.

"Таква одлука је и сасвим логична и потпуно природна, будући да је ријеч о архијереју, који више од двије деценије служи Богу и народу и који је са својом сабраћом обновио и монашки живот у чувеном манастиру Ковиљ, за којег се често каже да је духовно средиште Шајкашке области, али и свештена породица, која је у времену данашњем Цркви подарила Његову светост патријарха српског Порфирија и још четворицу архијереја", навели су из Епархије.

У саопштењу се истиче да је значајна и чињеница да је владика Фотије неизбрисиво уградио себе у здање српске црквене просвете, као вишегодишњи предавач, "управо, у знаменитој Богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима, у којима је вожд Стратимировић нашао смирај и покој својој витешкој души, после више од столетног странствовања".

Владика Фотије је, благодарећи за указану част, истакао велику радост да то признање долази баш њему, те изразио спремност да подржи све планиране активности Одбора за преношење посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића и Центра, које су усмјерене на његовање културе сјећања.

Епископ зворничко-тузлански је, из пребогатих ризница свога животног искуства и духовног опита, изнио драгоцјене приједлоге за унапређење и развој те дјелатности, која ће у будућности тек доносити богате плодове на добробит Цркве и народа, без обзира на то на којој обали Дрине, Дунава, Саве или Лима он живио, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана