Епископ Димитрије: Свети Василије увијек у близини свих

Срна
Епископ Димитрије: Свети Василије увијек у близини свих

ТРЕБИЊЕ - Свети Василије Острошки Чудотворац удостојио је у ове тешке дане, у којима је било страдања, да се пронађу земни остаци његове блажене мајке Ане - Анастасије, рекао је вечерас у Требињу епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије на отварању "Дана Светог Василија".

"Светитељ нам је у ове дане дао помисао да их баш сад потражимо и упутио нас да их нађемо, не би ли нам показао колико је важно мајчинство и родитељство", рекао је владика Димитрије у бесједи послије вечерњег у Саборном храму у Требиње.

Владика Димитрије подсјетио је на ријечи блаженопочившег умировљеног владике захумско-херцеговачког и приморског Атанасија који је говорио да је потребно вољети дјецу, али их и васпитавати.

Према његовим ријечима, Свети Василије је увијек у близини свих и кад год му се људи помоли у њих уђе мало свјетлости.

Празничним вечерњим богослужењима у Саборном храму Преображења Господњег и манастиру Светог Василија у Мркоњићима, те уз пригодан програм у требињском Културном центру вечерас почела вишедневна манифестација посвећена Острошком Чудотворцу.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да се Епархија захумско-херцеговачка и приморска и град Требиње, другу годину заредом, симболично кроз "Дане Светог Василија" подсјећају на световасилијевски пут.

Ћурић је истакао да су ове године посебно поносни, радосни и испуњени Божијим благословом јер су у Манастиру Светог Василија у Мркоњићима, послије година ишчекивања, у кивот положене мошти Свете Ане - мајке светитеља, на благослов, поклоњење и исцјељење свих.

Он је истакао да је то велики догађај, не само за Требиње, већ и за цјелокупно православље, наводећи да је Херцеговина одувијек била колијевка православне вјере, а томе уз Светог Василија свједочи и Свети Сава.

"Православље и наша света црква су одржали народ кроз историју, посебно у временима кад је наш опстанак био веома упитан. Спасила нас је вјера и светитељи који су са нама увијек били у тренуцима свих историјских прекретница", рекао је, између осталог, градоначелник Требиња.

У вечерашњем програму изведен је сплет пјесама и игара из Херцеговине под називом "Свети Василије - светитељ из народа", а наступили су хор "Светог Василија Острошког и Тврдошког", културно-умјетничка друштва из Требиња, те више пјевачких група.

Манифестација "Дани Светог Василија" биће настављена сутра Светом архијерејском литургијом у манастиру Светог Василија у Мркоњићима у 9.00 часова.

По завршетку службе, у порти манастира ће у 11.00 часова бити приређена световасилијевска школска приредба, у извођењу ученика Основне школе "Свети Василије Острошки и Тврдошки" Требиње и ученика православне вјеронауке других херцеговачких школа.

У Галерији Културног центра Требиње у 20.00 часова биће отворена изложба слика легата Здравка Вајагића, уз наступ Црквеног хора "Свети Василије Тврдошки и Острошки" и хора Музичке школе Требиње.

За викенд, у суботу, 13. маја, у манастирима Тврдош и Завала, од 8.30 часова биће приређена радионица за дјецу "Свети Василије Острошки - дијете завалско и тврдошко", а у недјељу, 14. маја, у Саборном храму Светог Преображења Господњег у 9.00 часова биће служена литургија и прослављена слава Црквеног хора.

Манифестацију "Дани Светог Василија" организују Епархија захумско-херцеговачка и приморска и град Требиње.

Српска православна црква /СПЦ/ прославиће сутра Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, у Црној Гори, и мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана